0

Csótánycsapda – robotjáték gyermekek kezébe

2016.12.13.
Csótánycsapda – robotjáték gyermekek kezébe
A robotjátékok hamarosan megváltoztatják a társasjátékokról alkotott képünket. A gyermek vagy felnőtt játékosok mellett hamarosan odakerül a táblára a robot is, önálló játékosként, a játékot aktívan befolyásoló szereplőként.

A számítógépes játékok régóta hozzászoktatták a játszó gyermeket ahhoz, hogy egy géppel mérje össze az erejét. A számítógép évtizedek óta játszótárs, hiszen az első, tévére kapcsolható játékok már a nyolcvanas években is megjelentek.  Az elmúlt 30 évben azonban a játék a képernyőn maradt: a tévét az asztali számítógép, majd a laptop, tablet, telefon képernyője követte, de a képernyő képernyő maradt. A robotjátékokkal most mindez változóban van: megjelentek az első olyan gépi játékok, melyek nem kötődnek semmilyen monitorhoz sem.

Ez volt a múlt, a közeljövő pedig már a robotjátékok kora lesz. Azt hiszed, mindez csak fantázia, a távoli vagy közeli jövőről szóló képzelgés? Dehogy, évek óta létező valóság. Csak nézd meg, mivel játszanak a kicsik!

Csótánycsapda

Csótánycsapda - egy valódi robotjátékA Ravensburger már három évvel ezelőtt piacra dobta első robotjátékát, a magyarul Csótánycsapda néven megjelent játékot. A játék az egy évvel korábban népszerűvé vált - vagy sokakban éppen megütközést keltő - robotbogarakra alapozott.

A robotbogarak - a Hexbug Nano néven ismert kis fugurák - ártalmatlan kis lények. A Hexbug Nano valódi robot, mikrochip vezérli. A működése egyszerű: ide-oda szaladgál. Ám mivel mozgásérzékelővel és hangérzékelővel is felszerelték, a szaladgálása meglepően újszerű a korábbi játékokhoz képest: ha szembe jön veled a folyosón és rákiáltasz, akkor megfordul, és eliszkol, mint a Star Wars első részének emlékezetes kis robotja Chewbacca üvöltésére

A játékok történetében ez volt az első olyan alkalom, hogy egy gépi játékszereplő valódi döntést hozva befolyásolta a játék menetét. Mert azért a kiabálásra másfelé induló robot minőségileg más kategória, mint a gombnyomásra nyerítő póni, vagy a hajasbaba, amelyik lefektetéskor becsukja aszemét és a beépített magnószalagról jó éjszakát kíván angolul. 

A gyerekek, akik kipróbálták, imádták a robotbogarakat, a felnőttek többsége viszont csak azt látta, hogy fúj, ezek bogarak, ilyent nem veszünk a gyereknek. Aki ezen átlépett, az élvezte a játékot. Ezen a videón nagyon jól látod, hogyan kezeli a robotokat a célközönség, mennyire természetes a kisfiúknak, hogy a játék robotszereplője önállóan rohangál a pályán.

A Csótánycsapda az első olyan társasjáték, mely robotszereplőkre, ezekre a bogarakra épül. A játékot a gyerekek imádják, az összes internetes vevővélemény alapján szakadnak a nevetéstől játék közben. A szabályok egyszerűek: a játékhoz mellékelt alkatrészekből lehet egy pályát építeni - egy labirintust -, s ebben szaladgál majd a csótány (a robot). A robotcsótány valóban szaladgál, méghozzá nagyon gyorsan. A feladat pedig az, hogy ajtók kinyitásával és bezárásával a ketrecbe kell őt terelgetni. Elég komoly ügyességet kíván a játék, mert tényleg gyors (bár állítólag gyorsan merül benne a gombelem), viszont a “Ki nevet a végén?" jellegű társasoktól eltérően ez akkor is roppantul szórakoztató, ha veszítesz, és a csótány megszökik a csapdából.

Csótánycsapda 3D

Csótánycsapda 3D robotjátékA Csótánycsapda még 2013-ban született játék, s most kapott egy alapos upgrade-et. Megjelent a Csótánycsapda 3D nevű játék, mely kicsit bonyolítja a dolgokat az elődhöz képest. Itt már térbeli pályán kell játszani - a robotbogár egy csőben közlekedik, a játékosok pedig bogárbábukat irányítanak a pályán. A cél az, hogy a bogarakkal (a bábukkal) el kell jutni a célhoz. Csakhogy a robotcsótány néha kiszalad és összekeveri őket - akkor aztán kezdődhet a kacagás és a menekülés. 

A régi és az új, 3D Csótánycsapda is tehát már valódi robotjáték, melynek főszereplője saját szenzorokkal és mikrochippel felszerelt valódi robot. Keresve sem lehet jobb alapot találni arra, hogy  egy kisgyermekkel a robotok világát megismertesd.

A Csótánycsapda mindkét része megvásárolható a Robotguru webáruházban is, sok más robotjáték mellett. Érdemes körülnézni ezen a polcon, ha nem ezerszer elcsépelt, valóban fejlesztő, ám igazán szórakoztató játékot szeretnél adni a kicsik kezébe karácsonykor.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.