0

Csökkentsd a lábnyomod fűnyíró robottal!

2016.09.28.
Csökkentsd a lábnyomod fűnyíró robottal! Ha fűnyíró robotot használsz, kisebb lesz az ökológiai lábnyomod. Véded a földet, takarékoskodsz az erőforrásokkal és még kényelmesebben is élsz, mint azelőtt. Jó megoldás, igaz?
Tudod, mi az az ökológiai lábnyom? Tudósok kiszámolták, hogy az egyes világrészeken egy embernek hány hektár földre van szüksége ahhoz, hogy fenntartsa magát a jelenlegi életszínvonalon. Bele kell számítani az étel- és vízfogyasztást, az energia felhasználását, az építőanyagok előállítását, a tartós fogyasztási cikkeket, mindent. Ökológiai lábnyoma van egy embernek is, meg a tárgyaknak is – például ki lehet számolni, hogy mekkora az ökológiai lábnyoma egy korszerű tévének, meg egy ötven éves, képcsöves régi tévének.

Minél nagyobb az ökológiai lábnyomként meghatározott terület, annál pazarlóbban élünk. A hatvanas évek elején a világ egészére nézve az ökológiai lábnyom még nem érte el az egy hektárt – ma 2,2 hektár a világátlag. Az átlag persze nem sokat mond, hiszen benne van a fogyasztó társadalom krémje is a magánrepülőkkel, meg a mongóliai sztyeppén élő nomád pásztorok nullához közelítő ökológiai lábnyoma is. Magyarország átlaga 3,7 hektár.

De hogy jön ide a fűnyíró robot? Úgy, hogy minél inkább környezetbarát eszközöket használsz, annál kisebb lesz az ökológiai lábnyomod.

A fűnyíró robot elektromos árammal működik, míg a hagyományos fűnyírók nagy része benzinmotorral, ami sokkal pazarlóbb energiaforrás. A robotok elektromos motorja a legkorszerűbb technológiával készül, áramfogyasztásuk minimális. Ha esetleg rendelkezel valami megújuló energiaforrással, akkor még inkább környezetbaráttá tudod tenni az elektromos áramot használó eszközöket.

A robot energiafelhasználása kiegyensúlyozott, a hagyományos fűnyíróké pedig kiemelkedő csúcsokon alapul. Ha régen elektromos fűnyírót is használtál, az akkor fogyasztott elektromos áramot, amikor éppen dolgoztál vele. Ritkán kellett áram, de akkor egyszerre nagyobb kapacitást igényelt. A hálózatot pedig mindig a lehető legnagyobb igénybevételre kell felkészíteni. Így a hagyományos fűnyíró – és más hagyományos eszközök – sokkal nagyobb kapacitást igényelnek. Ezzel szemben a robot nem fogyaszt a hálózatból áramot akkor, amikor dolgozik. Akkumulátorról működik, s majd a munkája végeztével, lassan, kiegyenlített áramfelvétellel feltölti magát. Nincsenek hirtelen jelentkező nagy csúcsok a fogyasztásában.

A fűnyíró robot működése azért is takarékosabb, mert nem ember irányítja. Van erre egy jó példa az autóvezetésből. Amikor zöldre vált a lámpa, az egyik autós hirtelen gázt ad, s padlógázzal süvít a következő pirosig, ott meg padlófékkel megáll. A másik autós sokkal lassabban hajt, de éppen ezért pontosan akkor ér a következő lámpához, amikor az is zöldre vált, így fékezés nélkül folytathatja az útját. Vajon melyik autó fogyaszt kevesebbet?

A fűnyíró robot pontosan így működik. Ha az automata számolja ki, hogy az egyes műveletekhez mennyi energiára van szükség, akkor számíthatunk, arra, hogy az energiafelhasználás a lehető legtakarékosabb lesz. Nem fogja gyorsabban pörgetni a motort, hogy hamarabb végezzen a fűnyírással.

A robotfűnyíró azért is takarékosabb, mert újrahasznosítható anyagokból készül. Ha majd egyszer meg kell válnod tőle, nem a sufnid sarkában fogod hagyni rozsdásodni, s hagyod szétfolyni belőle a maradék benzint. A forgalmazó az új robot vásárlásakor elektronikai hulladékként visszaveszi, s gondoskodik szakszerű ártalmatlanításáról és újrahasznosításáról. Ez is csökkenti a robot ökológiai lábnyomát.

Végül egy nagyon fontos szempont ismét csak a robot javára: a fűnyíró robot után nem szeded össze a levágott füvet, hanem ott hagyod a gyepen komposztálódni. A néhány milliméteres levágott fűszálak a pázsiton észrevehetetlenek maradnak, nem rontják a látványt. Hasznuk viszont óriási: táplálják, erősítik a gyepet.

Ha tehát fontos számodra a környezet védelme, ha olyan készülékekkel szeretnéd körülvenni magad, melyek csökkentik a Föld mértéktelen kihasználását, akkor a fűnyírásban is válassz csúcstechnológiát, hagyományos fűnyíró helyett fűnyíró robotot.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.