0

Csíkos lesz-e a kerted a robotfűnyíróval?

2016.04.12.
Csíkos lesz-e a kerted a robotfűnyíróval? Szeretnéd, ha csíkos lenne a kerted? Vagy inkább éppen hogy elkerülnéd, hogy a fűnyíró nyomait kelljen minden alkalommal a kertben nézegetned? A robotfűnyíró ennél sokkal többet ad: egységes kinézetű, dús gyep nő a kertedben, ha a fű rövidre vágásáról a robotfűnyíró gondoskodik.

Az emberek többsége igyekszik logikusan gondolkodni, hiszen ezt tanuljuk meg kicsi gyermekkorunktól kezdve. Tudod, két pont között legrövidebb út az egyenes, meg járt utat a járatlanél el ne hagyj, satöbbi. Hidd el, ez munkál benned akkor is, amikor nyírni kezded a füvet. Haladsz szépen megtervezve sorról-sorra, nehogy kimaradjon valahol egy fűcsomó, s a lehető legkevesebb munkával, minél hamarabb be tudd fejezni a feladatot. Hát, a robotfűnyíród nem így dolgozik!

A robotnak van ideje

Először is, a robotnak nem törekszik arra, hogy a lehető legrövidebb idő alatt befejezze a munkát. Nem kell neki sem kocsit mosnia, sem a gyerekekkel meccsre mennie. Neki csak füvet kell nyírnia, lehetőleg hatékonyan. A robot tehát arra törekszik, hogy minden helyre eljusson, s a lehető legalaposabban elvégezze a munkáját.

A hatékonyság nem attól függ, hogy sorról-sorra közlekedik-e vagy sem. Sőt, a soronkénti megközelítés néha sokkal gyengébb végeredményt jelent. Ha látszólag össze-vissza halad a kertbe, akkor egy-egy területre többször is vissza tud menni. Ha nem sikerült jól az első vágás, ha még magasnak érzékeli az adott területen a fű nagyságát, akkor megy vissza ismételni. Más területeken meg kisebb erőfeszítés is elég, mert ott mondjuk az erősebb napsütés miatt nem nőtt annyira gyorsan a fű.

A robotfűnyíró nem soronként halad

A robot tehát nem soronként halad. Szenzoraival feltérképezi a teljes területet, majd saját logikája szerint érinti annak egyszer vagy többször minden egyes pontját.

A robotfűnyírónak ez a közlekedési sajátossága azt is jelenti, hogy nem alakulnak ki a kertedben a megszokott fűnyírós csíkok. Sokkal szebb látványban lesz részed: a fű egységesen dús és erős lesz, sehol nem lesz letaposva, nem lesznek bele csíkok vágva.

A robotfűnyíró súlya kisebb is, mint egy hagyományos benzines fűnyíróé. A gép működése nem jelent akkora megterhelést a pázsitnak, hogy nyomot hagyna rajta. A gyakori irányváltoztatás pedig megakadályozza a csíkok kialakulását.

Hagy-e csíkokat a határoló kábelek mentén?

Többekben felmerül, hogy ha egyszer határoló kábelekkel mutatjuk meg a robotnak, hogy hol vannak a levágandó terület határai, akkor a határolók mellett nem alakulnak-e a ki később csíkok? Hiszen ezeken a helyeken nem random módon, hanem a kijelölt vonalat követve végzik a fűnyírást.

Vakójában a robotfűnyíró a határoló vonalakat is változó útvonalakon, random módon közelíti meg. Nem fog egyenesen a határoló kábelek mentén végigmenni, folyamatosan a kijelölt folyosón mozogva. Attól tehát nem kell tartani, hogy a telepített határolók később elcsúfítanék a kertet, mert a környékükön a gép „kijárja” a szépen növekvő füvet.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.