0

Baj-e, ha vízhez ér a robotporszívó?

2017.01.26.
Baj-e, ha vízhez ér a robotporszívó?
Sólatyakor téli időben könnyen előfordul, hogy a száraznak hitt előszobában is tócsába hajt bele a robotporszívó. Árt-e a víz a készüléknek, mi károsodhat benne, ha véletlenül vizes lesz?

Mikor kerülhet víz a robotporszívó belsejébe?


Bármennyire is vigyázol a robotporszívó épségére, bármikor előfordulhat, hogy víz éri a készüléket. A robotporszívó gyakran dolgozik számára veszélyes környezetben. A konyhában, ahol bármikor kilöttyenhet, kifolyhat valami folyadék a padlóra. Ha vannak háziállatok, kiborulhat az itatóedényük és víz kerül a földre. Felborul egy váza, vagy csak mosogatás közben kifröccsen a víz – bármelyik eset gyakran előfordulhat.

Az előszobát takarító robotnak mostanában a latyakos, téli idő jelenti a fő veszélyforrást. Szinte lehetetlen elkerülni, hogy a cipőnkön valami oda nem illő maszatot behordjunk a lakásba. A gyerekek elképesztő gyorsasággal tudják cipőlevétel előtt összejárni az előszobát, észre sem veszed, hogy a helyiség melyik sarkában olvadt le a hó a cipőjükről.

De vajon ártanak-e ezek a tócsák a robotnak, s ha igen, mennyire súlyos gondokat okoznak a készülék működésében?

Ha sáros a padló, nem a robotporszívó a legjobb eszköz a takarításra

A víz hibákat okozhat a készülékben


A robotporszívó elektromos készülék, melyet védeni kell a nedvességtől. A készülék belseje a vizet nagyjából annyira tolerálja, mint egy átlagos számítógép, vagy egy mobiltelefon. Azaz szinte semennyire. Ha a víz bejut a robotporszívó belsejébe, akkor nagy pusztításra képes. A robotporszívó elektromos részeit, fő elemeit tehát semmilyen körülmények között nem szabad például vízbe merítve, vagy csap alá tartva tisztítani. Ügyelj ara is, hogy mivel víz semmilyen normál működés során nem kerülhet a motorba, ezért az ilyen hiba a garancia elvesztésével is jár. A robotporszívót nem szabad mosni, nem szabad vízbe tenni és nem szabad kint hagyni az esőben sem a teraszon, ha sokáig szeretnéd probléma nélkül használni a készüléket.  

Ha a robot nedves padlórészeken hajt keresztül, akkor a víz legfeljebb a portartályig juthat el. Így is okozhat kárt, de nem olyan mértékűt, mintha az elektronika károsodna.

A robotporszívó a nedvességet nem érzékeli. A sáros, nedves felületre érkező robot így megállás nélkül hajt végig a tócsán. Ha sáros felületre érkezik, akkor a sarat viszi tovább magával. A keféknek köszönhetően a sarat nem összegyűjti, inkább szétteríti a padló felületén.

Ha a kefék nedvesek lesznek, akkor megtapad rajtuk a sár és összetömörödik. A légáramlástól a nedvesség gyorsan elpárologhat, de a sárosan maradó kefe nem tudja ellátni a feladatát. Sőt, a sármaradványokat magán hordozó kefe akár karcolhatja is a kényesebb padló felületét.

A kefék, vagy a szívóerő könnyen a portartályba juttatják a nedvességet. Az ide bejutó víz hamar sarat képez a beszívott porból. A sár eltömíti a szűrőket. Azzal is csökkenti a gép hatékonyságát, hogy megváltoztatja a levegőáramlás irányát; magyarul a szabadon elrendezendő por helyét egy sáros gombóc foglalja el a portartályban. Legrosszabb esetben a gép túlterhelés miatt meg is áll, ha nem veszed időben észre, hogy mi történik.

Mi a teendő, ha nedvesség kerül a robotporszívó belsejébe?


Ha biztos vagy benne, hogy a nedvesség bejutott a gép belsejébe, akkor azonnal hagyd abba a takarítást és tisztítsad ki a gépet. A sáros keféket mosd le és hagyd megszáradni. Ki kell üríteni a portartályt, s ha sáros lett, akkor azt is ki kell mosni és hagyni száradni. Nedvesen ne szereld össze, ne kezdj el vele újra dolgozni.

A fő problémát a szűrők jelenthetik. Ha a szűrőre lerakódott a sár, akkor a levegő nem tud rajta keresztül áramlani. Ha a szűrő nem mosható, akkor nedvesen ne is próbáld megtisztítani. Hagyni kell megszáradni, s ha már teljesen száraz, akkor lehet óvatosan lekefélni a ráragadt sarat. Ha úgy látod, hogy túl nagy a szennyeződés, a sár beleragadt a szűrő rostjai közé, akkor nincs más megoldás, mint a szűrőcsere. A nedvesség végleg tönkre tudja tenni az érzékenyebb szűrőket (pl. a nem mosható HEPA filtereket), így ne gondolkodj sokat azon, hogy biztosan szükség van-e a cserére.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.