0

Az olcsó robotporszívó is gazdaságos beszerzés lehet

2016.10.28.
Az olcsó robotporszívó is gazdaságos beszerzés lehet Az egyszerűbb robotporszívók többnyire éppen olyan hatékonyan tisztítanak, mint a több extra funkcióval ellátott szerkezetek. A különbséget leginkább a kényelmi szolgáltatások és a helymeghatározás pontossága jelentik.

Csak kisebb összeget tudok robotporszívó beszerzésére fordítani. Milyen készüléket vásároljak?

Miben más a legfejlettebb robotporszívó?

A csúcsmodellek, mint például az iRobot Roomba 980 robotporszívó okostelefonról is vezérelhetők. A telefonos alkalmazáson beállítható a takarítás időpontja és a tisztítási móddal kapcsolatos több részletkérdés. Például megadható, hogy egyszer vagy kétszer menjen végig minden ponton, vagy milyen intenzíven takarítson. Telefonon kapcsolható be a turbó takarítás is – ebben az üzemmódban a robotporszívó nagyobb erőre kapcsol, amikor szőnyeggel fedett területre ér.

A magasabb áron kapható készülékek fejlettebb navigációval vannak ellátva. Ezek a robotporszívók már „látnak”. Nem csak infravörös szenzorokkal vannak felszerelve, hanem kamerákkal is. A mennyezetre irányított kamerák segítségével a robotporszívó feltérképezi a területet, s mindig tudja, hogy pontosan hol jár. Ez azért előnyös, mert így jobban meg tudja tervezni a takarítási útvonalakat.

Egy ilyen robotporszívó már képes a tanulásra is. Első alkalommal alaposan körbejárja a területet, s lehet, hogy sok időt tölt el az egyes akadályok felderítésével. Másodszorra már gyorsabban fog végezni, harmadszorra pedig még rövidebb időre lesz szüksége. Megtanulja, hogy melyek az ideális útvonalak, hogy a munkát a leghatékonyabban tudja elvégezni.

Ennek a navigációs rendszernek köszönhetően egy ilyen robotporszívó kapacitása megsokszorozódik. Az akkumulátora ugyanis nem bírja sokkal tovább a nagyobb modelleknek sem, mint az egyszerűeknek. Csakhogy, ha ez a gép lemerül, akkor feltölti magát és pontosan onnan folytatja a takarítást, ahol a töltés előtt abbahagyta. Erre az olcsóbb robotporszívók nem képesek.

Egyszerűbb robotporszívók

Az egyszerűbb robotporszívók tehát főleg nem a takarítási képességükben, hanem ezekben a kényelmi és navigációs szolgáltatásokban térnek el a fejlettebb változatoktól. Egy egyszerű készülék, egy úgynevezett alapmodell – mint például a Roomba 616 robotporszívó – nem rendelkeznek ilyen fejlett programozhatósággal és navigációval.

Egy Roomba 980-as például nem ütközik a bútorokkal. Ha akadály kerül elé, akkor azt a szenzoraival már jóval az ütközés előtt érzékeli és idejében irányt változtat. Sőt, ha az akadály ott marad, akkor legközelebb a mozgása már nem lesz „darabos”. Úgy értem, nem úgy közlekedik, hogy megáll, majd irányt vált és egy másik irányba elindul, hanem egy szelíd ívvel kikerüli az akadályt és visszatér az eredeti útirányra.

Egy egyszerűbb robotporszívó nem így viselkedik. A Roomba 616 is be fogja járni a szoba minden négyzetcentiméterét, de közben enyhén ütközik az akadályokkal. Finoman hozzáér, ekkor megáll, majd elindul egy másik irányba, akár 90 fokos irányváltással.

Az egyszerűbb készülékek többsége nem programozható. A legegyszerűbb típusokon csak azonnali indítás lehetséges – ez sem nagy feladat, meg kell nyomni az indítógombot és kész. A fejlettebb típusokon úgy lehet állítani az indítás idejét, mint a telefonunkon az ébresztőt. Beállíthatunk minden napra azonos időpontot, de sok esetben akár minden napra külön-külön állítási lehetőség is rendelkezésre áll.

Különbség mutatkozik a robotporszívók között abban is, hogy virtuális fallal és világító toronnyal hogyan lehet befolyásolni a működését. A virtuális fal lényege, hogy lehatárolhatunk egyes területeket, ahová a robot nem tud bemenni. Ha például a konyha és a nappali egy légtérben található, akkor a két helyiség határvonalára fel lehet állítani egy ilyen virtuális falat, ha azt akarjuk, hogy csak a konyhai részen dolgozzon a robotporszívó.

A világító torony pont az ellenkezőjét jelenti: ez egy olyan készülék, ami segít a robotporszívónak helyiségről-helyiségre navigálni. Elkülönítve kezeli a két helyiséget, s csak akkor lép át másikba, ha az első kitakarításával már végzett.

Egy alapmodell kezelése tehát csak kényelmességben és az egyre intelligensebb navigálásban tér el a legfejlettebb típusoktól. Egy olcsóbb robotporszívót kézzel kell bekapcsolni, esetleg át kell vinni egyik helyiségből a másikba, amikor végzett. Nem biztos, hogy le lehet határolni a tereket, s azzal is számolni kell, hogy finoman ütközni fog a bútorokkal, nem fogja elegánsan kikerülni a földön heverő papucsokat.

Ezek azok a funkciók, melyek ha rendelkezésre állnak, nagyon kényelmessé, nagyon elegánssá tudják varázsolni a robotporszívó munkáját. De akkor sincs nagy baj, ha hiányoznak. Az olcsó robotporszívó éppen ezért nem azt jelenti, hogy az eszköz kevésbé lenne használható. Érdemes ebből a kategóriából is válogatni, mert megbízható, kiválóan dolgozó robotporszívóhoz juthatsz hozzá az alapmodell választásával is.

Ha olcsóbb robotporszívót keresel,  nézz szét az okos eszközök között.


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.