0

Asimov és a robotporszívók

2016.04.27.
Asimov és a robotporszívók Ismered a robotika három törvényét?

Az ötvenes évek elején írta a közismert amerikai sci-fi író, Isaac Asimov első robottörténeteit. Főhőse első novelláiban még az emberhez hasonló, ám esetlenül mozgó, órmótlan szerkezet volt, melyet az emberek szórakoztatására fejlesztettek ki. Az egymásra épülő történetek szerint aztán az emberek előbb egyre nagyobb mértékben használni kezdik a robotokat, majd, amikor már túl sok lett belőlük, félni kezdtek tőlük. Később olyan robotokat építettek, melyek már kevésbé emlékeztettek az emberekre. Nem volt emberi formájuk, s a társalgás, na meg az emberi szolgálat helyett egy-egy gyakorlati funkcióra fejlesztették ki őket.
A mai robotokat, például a robotporszívókat elnézve úgy tűnik, mintha a fejlődésből kimaradt volna Asimov történeteinek az első szakasza. Ma a gyártóknak eszébe sem jut, hogy egy praktikusan felépített robotporszívó helyett inkább egy ember formájú robot bejárónőt építsenek, aki seprővel és hagyományos porszívóval takarítja gazdái lakását.

A robotok világának megalkotásakor Asimov létrehozott három törvényt, mely szerinte a robotok működésének az alapja kell hogy legyen. Történetei szerint ezeket a törvényeket – a robotika három törvényét – olyan mélyen égetik bele a robotok agyába, hogy annak teljes szétverése nélkül el sem lehet távolítani őket. Ez a viselkedésük alapja.

Asimov robotikai törvényei túlélték a regényeket, melyekben először olvastunk róluk. A tudósok csak manapság, 50 évvel a törvények születése után jutottak odáig, hogy a gyakorlatban is tesztelhetik azok működését. Ki tudja, talán néhány év, vagy évtized múlva valóság lesz a robotika tudománya, és robotpszichológusok járnak ki a hibásan működő gépeket felülvizsgálni?

A robotika három törvénye (Isaac Asimov)

1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.

2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.

3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

A mai robotok – például a robotporszívók – főleg abban különböznek a regények legendás robotjaitól, hogy nem tudatos lények. A tudat működését még nem sikerült lemásolni. A valódi robotok egy cél érdekében, előre tervezett módon működő gépek. Munkájuk során hoznak bizonyos döntéseket, de csak olyanokat, melyeket előre betáplálnak a memóriájukba.

A robotporszívó például nem esik le a lépcső tetejéről. Szenzorai azt érzékelik, hogy a készülék előtt jelentős szintkülönbség található. A program ilyen esetben megállítja, irányváltoztatásra kényszeríti a gépet. A robot nem „tudja”, hogy ott a lépcső, de programja megtanítja neki, hogy felismerje azokat a jeleket, melyeknek ki kell váltaniuk ezt a viselkedést. Hogy mik ezek a jelek (pl. szintkülönbség érzékelése) az a programozókon múlik, akik mindezt előre betáplálták a gépbe.

A mai porszívó robotok, fűnyíró robotok és társaik rendkívül fejlett, a háztartási munkákat nagyon is megkönnyítő szerkezetek. Attól pedig egyenlőre nem kell tartanunk, hogy a robotporszívónk saját akaratra ébred és egy reggel megtagadja a nappali feltakarítását.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.