0

Ciao Robot! - Ariete 2712 Evolution 2.0 teszt

2016.03.07.
Ciao Robot! -  Ariete 2712 Evolution 2.0 teszt Tóth Laci a tőle megszokott alapossággal ezúttal az Ariete robotporszívóját vette górcső alá.

Cikkünkben az olasz Ariete, firenzei székhelyű háztartási elektronikai cikkeket gyártó cég egyik robotporszívóját teszteljük, amely az „Ariete 2712 Evolution 2.0” nevet kapta.

A vállalatnak nem ismeretlen a robotporszívók gyártása, fejlesztése, hiszen az Evolution 2.0-t megelőzte a 2711-es széria, így már van tapasztalatuk a robottechnológiában.

 

 

A dobozban a robotporszívó mellé az alábbi kiegészítőket kapjuk:

- 1 db távirányító (2 db AAA elemmel működik),

- 1 db dokkoló állomás és hozzá tartozó 1 db hálózati adapter,

- 1 db virtuális fal (2 db D elemmel működik),

- 1 db tartalék HEPA szűrő,

- 1 db tisztítókefe,

- 1 db jobbos és 1 db balos tartalék oldalkefe.

A távirányítóhoz és a virtuális falhoz nem járnak elemek, azokat külön kell megvásárolnunk.

Ariete 2712 Evolution 2.0 Ariete 2712 Evolution 2.0
Ariete 2712 Evolution 2.0 Ariete 2712 Evolution 2.0

A robotporszívó kicsomagolása után, kezükben tartva érezhető volt a jó anyagválasztás, anyag és összeszerelési minőség, hiába is kerestünk volna hibát, egy masszív és jól megépített készülékről beszélhetünk.Az Ariete teteje elegáns sötétkék fényezést kapott, melyet egy D alakú ezüstcsík díszít. A D alakban lévő felnyíló műanyag alatt van a porszívó portartálya, ami egyébként a szívómotor előtt helyezkedik el, de erre majd később visszatérünk.
A LED megvilágítású, érintésérzékeny kezelőfelületet felülre helyzeték el, ahol szinte a robotporszívó összes funkcióját el tudjuk érni.
 

Ariete 2712 Evolution 2.0   Ariete 2712 Evolution 2.0
 Érintésérzékeny kezelőfelület     A felnyitható műanyagfedél  alatt található a portartály


A készülék hátsó részén áramlik ki a kifújt levegő, amit két részre osztottak. Ebben a megoldásban annyi logikát véltünk felfedezni, hogy mivel a kiáramlott levegő két részen távozik, így annak erőssége is lefeleződik és talán a robot a mozgása közben kevésbé fújja át a már feltakarított területre a port.

 A porszívó oldalán találunk egy csatlakozót, amely azt a célt szolgálja, hogy a dokkolót nélkülözve a saját hálózati adapterével is lehessen tölteni.

A mikrokapcsolókkal ellátott félkör alakú orr részbe 4 db infra távolságmérőt építettek be, amely figyeli a porszívó működése közben az előtte lévő akadályokat. Amennyiben valami oknál fogva az infra érzékelők nem vennék észre azokat, úgy az orr rész benyomódása ad tájékoztatást a porszívónak, hogy változtasson irányt.

Az esetleges bútorokkal, tárgyakkal, fallal való ütközéseket egy beépített gumicsík tompítja, ami a gyakorlatban is pozitívan vizsgázott.

 Szintén elől helyezkedik el még egy infra érzékelő, ami egyben a porszívó legmagasabb pontja is, az ő feladata a virtuális fal által kibocsátott jel vétele, illetve a dokkolás.
 

Ariete 2712 Evolution 2.0  
Puha gumiütköző         Két kiáramló levegőnyílás

Az előrehaladásért 2 db rugós gumikerék felelős, melyek egyenként 7 cm átmérőjűek.

Az alsó rész elején találunk egy 360 fokban elforduló kis kereket, mely csupán a porszívó támaszkodását segíti.

Szintén alulra került 4 db infra leesésérzékelő, mely szintkülönbségeknél, lépcsőknél tájékoztatja a robotot az irányváltásról.

2 db háromágú oldalkefét terveztek a mérnökök a porszívó aljára, melyek egymással szemben forognak és a szívónyílás felé lökik a szennyeződést. Az oldalkefe hosszúsága kefénként 7 cm.

Mint a lenti képeken is látható, a készülék csupán egy 7 cm x 1,5 cm nagyságú szívónyílást kapott, így ennél a típusnál kimaradt a keferendszer, tehát a takarítást a két oldalkefe és egy vákummotor hajtja végre. A szívónyílás egy részét puha gumiköpeny veszi körül, amelynek a feladata, hogy a szívóhatást minél jobban a padló felé irányítsa.

A 2000 mAh kapacitású 14,4 V-os NimH akkumulátor a 2 oldalkefe között helyezkedik el, ami már gyárilag bele van helyezve a készülékbe. Fölötte található 2 db fémlap, ami az akkumulátor pozitív, illetve negatív kivezetése.

Az alsó részben találunk még egy főkapcsolót, amivel a porszívót áramtalanítani tudjuk, például egy esetleges szállításnál.

Ariete 2712 Evolution 2.0 Ariete 2712 Evolution 2.0
A készülék alsó része

Sajnálatos módon a porszívóra nem terveztek fogantyút, így kissé megnehezedik az egyik szobából a másikba való áthelyezése.  Ami viszont pozitívum, hogy összességében ránézve nagyon szép és mutatósra sikerült a készülék.  Paramétereit tekintve a kör alakú robotporszívó 2830 gramm súlyú, 34 cm átmérőjű és 9 cm magasságú.

A dokkolót áram alá helyezve, annak tetején egy zöld led folyamatosan és diszkréten világít, függetlenül attól, hogy éppen töltőn van-e a robot, vagy sem. A dokkoló jobb oldalára került a bemenet, amelybe az adaptert csatlakoztatjuk. Más érdemi információt nem tudunk említeni a dokkolóról, teljességgel ellátja feladatát.

A virtuális fal tetején található egy be-, és egy kikapcsoló gomb, és egy visszajelző zöld színű led, ami bekapcsolt állapotban 6 másodpercenként egyet villan. A virtuális fal egy úgynevezett hálót is létrehoz maga körül, tehát a porszívó bármely irányból közelíti meg a falat, nem borítja fel azt.

Ariete 2712 Evolution 2.0   Ariete 2712 Evolution 2.0
A dokkoló és hálózati adaptere   A dobozban található virtuális fal

A porszívó távirányítójáról minden funkció elérhető, többek között munka közben a dokkolóra való visszatérés, a porszívózás elindítása, időzítés beállítása, spot mód kiválasztása, élek tisztítása.

Lehetőség van manuálisan is vezérelni a porszívót a fel, le, jobbra, balra nyilak segítségével. Ezt akár a készülék önálló takarítása közben is használhatjuk, és ha abbahagyjuk ezt a fajta utasítást, a robot folytatja saját algoritmusa szerinti útvonalat.

Cikkünk elején említettük, hogy visszatérünk a portartályra. Mint említettük a felnyitható műanyag alatt helyezkedik el. Térfogata 0,5 liter, és a szobába visszaáramló levegő tisztasága érdekében egy 8 cm x 4 cm -es HEPA szűrővel látták el, melyet egy gumikeret tart a helyén. Hogy ez a szűrő ne tömődjön el hamar, a portartályban kialakítottak egy nagy felületű elsődleges finom szűrőt, így a szennyeződés ezen a finom szűrőn fennakad.

A portartályt a porszívóból könnyedén ki lehet emelni, mivel a tartály tetején egy kihajtható fogantyú található. Összességében azt kell mondjuk, hogy ez a porszívó egyik legátgondoltabb része.

Ariete 2712 Evolution 2.0   Ariete 2712 Evolution 2.0
  A portartály könnyedén kiemelhető    Ezekből az elemekből tevődik össze


A tesztelés előtti tapasztalatok pozitívak, a robotporszívó nincsen túlbonyolítva, nincsenek ellátva felesleges funkciókkal, ehelyett a tervezők inkább a minőségre törekedtek. Ez teljesen logikus, hiszen a plusz szolgáltatások a vételárat is növelik, és mint tudjuk a versenyképesség egyik meghatározó eleme a fogyasztói ár.

TESZT:

A robotporszívót a dokkolóról indítva akár távirányítóval, vagy a készüléken lévő CLEAN gombbal is elindíthatjuk. Ezek után a dokkolóról letolatva, majd 180 fokot megfordulva és ezt követően a szívómotort és az oldalkeféket bekapcsolva elkezdi a takarítást. Mind addig megy egyenesen, amíg akadály nem kerül az útjába, ezután elfordul és egy másik irányba folytatja a takarítási útvonalat.

Az Ariete 2712 Evolution 2.0 nem szisztematikusan, hanem véletlenszerűen takarít, pontosabban egy előre beprogramozott saját algoritmust követve, hiszen a tájékozódásához maga az első ütköző és az abba került infra érzékelők adnak információt a takarítási környezetről. A véletlenszerű takarítás hátránya, hogy egy-egy helyiség tisztítási ideje időben hosszabb, előnye, hogy egy-egy takarítási ponton többször is áthalad.
 
A távolságmérő infra érzékelők beállítása szerintünk a lehető legjobbra sikerültek, oly annyira, hogy a következő képeken látható széklábak között is kitűnően elboldogult a robot, kevés ütközéssel, de szépen elnavigálta magát közöttük.

 
     

Tárgyakkal, bútorokkal való ütközése is elhanyagolható, a porszívót a lehető legközelebb engedik a távolság érzékelők azokhoz fordulás előtt. A falakat, éleket nagyon ügyesen követi a készülék, melyet a cikk alján lévő videóban is be fogunk mutatni. Az oldalkefe kellő hosszúsága miatt látszólag is nagyon szépen sepri ki a szennyeződéseket azok tövéből.

A porszívó érintőképernyős kezelőfelületén található egy porzsák telítettséget mutató piktogram, ami arra figyelmeztet bennünket, hogy a 0,5 l térfogatú portartály megtelt és ürítsük ki. Nem tudtuk, mi alapján működik ez a funkció, hiszen a hepa szűrővel ellátott portartályban nincsen semmilyen kapcsoló, érzékelő, ami ezt a funkciót figyelné. Végül meglett a megoldás, ami közvetlen a szívónyílásban rejlik, miszerint annak közvetlen elejébe két érzékelőt egymással szemben építettek.

Ugyancsak ezek az érzékelők figyelik az extra szennyeződéseket, amennyiben egyszerre több port szív fel a porszívó, ott átvált spot módra, és ezzel egyidejűleg a vákummotor fordulatszámát megemeli, így erősebb szívóhatást is eredményez, majd folytatja a saját takarítási útvonalát.

A készülék ezt a funkcióját is be fogjuk mutatni videóval.

Véleményünk szerint a két egymással szemben lévő érzékelő működési elve a fénytörésen alapul. Amennyiben csak részlegesen töri meg a fényt a szívónyílásnál lévő szennyeződés, akkor spot módra, ha teljesen elzárja a fényt a feltakarított szennyeződés, akkor villan ki a kijelzőn a „szemetes” piktogram, és ebben az esetben a szívómotor és az oldalkefék is leállnak.

A több hetes tesztünk során ezek a funkciók minden esetben tökéletesen működtek.

 

Ariete 2712 Evolution 2.0   Ariete 2712 Evolution 2.0
  Teljes töltöttségnél a FULL feliratot jeleníti meg a kijelző        A megtelt portartályt jelölő piktogram
Ariete 2712 Evolution 2.0   Ariete 2712 Evolution 2.0
A szívónyílás jobb és bal oldalán található érzékelők    Az élek takarításához elegendő hosszúságú oldalkefe


A szabad áthaladást biztosítva a készüléknek gond nélkül átment az egyik szobából a másikba, és ezt egy-egy takarítás alkalmával többször is megismételte. Szemmel láthatóan minden területet lefedett, ahová befért a robot.

A porszívót teszteltük szőnyegen, illetve kemény padlón, burkolaton is. Természetesen normál szőnyegen is elboldogul, de az Ariete igazi erőssége a kemény padló, hiszen mint a cikk elejéből is kiderül, hogy a porszívó nem rendelkezik alsó főkefe rendszerrel. Elsősorban azokba a háztartásokba ajánljuk, ahol nincsen, vagy nagyon kevés szőnyeg található.

Néhányszor előfordult, hogy a padlóról szőnyegre való felmenetelkor az oldalkefe beszorult a szőnyeg alá, így nem tudta folytatni útját, és azt érzékelte, hogy az oldalkefe leterhelődik, így leállította azokat a szívómotorral együtt. Ezek után 180 fokot megfordulva folytatta tovább a takarítást. Hasonlóképpen viselkedett máskor is, amikor azt érezte, hogy szorult helyzetben van. Ez a megoldás szerintünk ötletes és a körülbelül öt hetes tesztünk során teljességgel bevált.

 A robotporszívót kipróbáltuk úgy is, amikor kábelekkel, vezetékekkel találkozik munka közben. Többszöri próbálkozásra sem sikerült kifogni rajta, egyszer sem akadt el ezekben.

Természetesen most sem maradhatott ki a porszívó a sűrű szövésű shaggy szőnyeg tesztje alól, ki is próbáltuk ezen a megmérettetésen. Sajnos az Ariete sem bírt rajta dolgozni, rövid idő után feladni kényszerült a küzdelmet.

 

Ariete 2712 Evolution 2.0   Ariete 2712 Evolution 2.0
A szőnyeg szélén elakad az oldalkefe, de ügyesen megoldja       A vezetékek ellen kitűnően felkészítették
Ariete 2712 Evolution 2.0   Ariete 2712 Evolution 2.0
A sűrű szövésű shaggy szőnyegen sajnos ő is képtelen dolgozni     A leesésérzékelők mindvégig rendben működtek


Az akkumulátor megfelelő formázása után a porszívó mért üzemideje 1 óra 38 perc volt a teljes lemerülésig, szennyezettségtől függően ez nagyjából körülbelül 70-80 m2-es terület feltakarítására elegendő. Gyári adatok szerint a takarítási idő 1 óra 30 perc, tehát a megadott paramétereket teljesítette a készülék. Amennyiben bekapcsolt állapotban nem adunk utasítást a robotnak,pár másodpercen belül átvált készenléti módba ezzel is kímélve saját energiaellátását.  Szintén a gyári adatokra hivatkozva munka közbeni teljesítménye 25 Watt.

A távirányítóról, vagy a robotporszívón lévő érintőképernyős kezelőfelületről elérhető a spot, vagy más néven körkörös takarítás. Ekkor a készülék egy körülbelül 1,5 méter átmérőjű körben takarít. Érdekesség, hogy egymás után kétszer végzi el a körkörös takarítást az adott területen.

Egy másik funkció, ami csak a távirányítóról érhető el, az élek takarítása üzemmód, ennek aktiválásával csak a falak mentén takarít.

Amennyiben takarítás közben az akkumulátor merülni kezd, a porszívó elkezdi keresni a dokkolóját. Természetesen ezt hamarabb mi is meg tudjuk tenni a távirányítón, vagy a porszívón lévő gombok segítségével.

Abban az esetben, ha a dokkolót nem látja a porszívó, például egy másik helységben tartózkodik, egy kevés össze-vissza mászkálás után átvált falkövető módba. Ezzel a funkcióval előbb utóbb meg fogja találni a saját töltőjét, hiszen azt a fal mellett helyeztük el. Nálunk egyszer sem volt probléma a töltőre való visszaállással, minden egyes alkalommal tökéletesen működött.

A készülék zajszintjét mérve normál módban 67,3 decibel, turbó módban pedig 69,2 decibel. Amennyiben egy szobában tartózkodunk a munkát végző porszívóval, rövid távon nem zavaró a hangja, de előbb utóbb idegesítő is lehet. Erre megoldás a robot időzítése, hogy akkor végezze a takarítást, amikor nem tartózkodunk otthon.

Először az aktuális nap, illetve pontos idő beállítása után lesz lehetőségünk az időzítés beállítására. A napokat 1-7-ig rendszerezték (1: hétfő, 2: kedd, 3: szerda,…..). A megfelelő nap kiválasztása után a takarítási idő kezdetét kell megadnunk, elsőként az órát, majd a percet, amit 15 perces intervallumokban tudunk kijelölni.

Összegzésül a hét minden napjára, különböző időpontokra lehet időzíteni a porszívót, de napot vagy napokat is kihagyhatunk.

Az Ariete 2712 2.0 Evolution robotporszívót felkészítették az esetleges hibaüzenetek továbbítására, melyet a készüléken lévő 4 számjegyű kijelzőn továbbít nekünk. Ezeket E-01 és E-14 közé rendszerezték, melyek felsorolása a magyar nyelvű használati útmutatóban benne vannak, például: E-01: a bal oldali kerék nem működik, E-07: a bal oldali kefe elakadt.

Ez némi segítséget jelent a kisebb problémák otthoni beavatkozására, és sok esetben elkerülhető hogy azonnal szakszervizbe vigyük a robotporszívót.

 

Ariete 2712 Evolution 2.0   Ariete 2712 Evolution 2.0
Az Ariete robotporszívó távirányítója       A hibaüzenet megjelenítése a kijelzőn

Takarítási minősége: 

Amikor először kitakarított a robotporszívó, bevalljuk, hogy az eredmény kellemes meglepetésként ért bennünket. A portartályt megnézve nem is gondoltuk volna, hogy ennyi port képes volt összeszedni a robotporszívó. Ebből arra következtetünk, hogy a szívónyílás keresztmetszete a lehető legoptimálisabbra lett tervezve, hogy minél nagyobb szívóhatás alakuljon ki. További tesztelés céljából bevetettük egy erősen szennyezett szobában is, és pillanatok alatt megtelt a portartály.

A készülék karbantartási igénye minimálisnak mondható, hiszen csak az oldalkeféket kell ellenőrizni, hogy nem-e tekeredtek fel köré szennyeződések (hajszálak, cérnaszálak), illetve a portartályt kell rendszeresen ürítenünk. Ennek tisztántartás szempontjából nagy előnye, hogy vízben is mosható.

Ariete 2712 Evolution 2.0   Ariete 2712 Evolution 2.0
A tesztelés első napjaiban összegyűjtött szennyeződések
Ariete 2712 Evolution 2.0   Ariete 2712 Evolution 2.0
A nagy felületű előszűrő felfogja a szennyeződéseket             A portartály vízzel is tisztán tartható


Takarítási minőségben, ahogyan már említettük is kemény padlón, burkolaton abszolút megállta a helyét a porszívó. A port, illetve nagyobb szennyeződéseket szépen összeszedte és néha nem várt módon telt meg a portartály a tesztelés során. A szőnyeg felületéről a lazább szennyeződéseket is eltüntette, de amik már jobban a szőnyeg szálai közé voltak ragadva, azokat sajnos nem tudta begyűjteni.

 Összegzés:

Előnyök:

- hatékony takarítás

- jó összeszerelési minőség

- időzítés

- nagyméretű portartály

 Hátrányok

- néha az oldalkefék beadaknak a szőnyeg alá
 

Igazság szerint hiába is kerestük volna a porszívó hátrányait nagyon nem is találtunk benne hibát. Elakadásra nem igazán hajlamos, szépen magabiztosan dolgozik.

Mint versenytársait, őt is gyakori vagy mindennapi használatra ajánljuk, és így kétség kívül tisztán tartja otthonunkat.

 A következő videóban bemutatjuk a spot módot,az extra szennyeződések érzékelését,illetve hogy hogyan is követi a falakt,éleket a porszívó.Ebben a videóban pedig teszteltük,hogy 50 gramm zsemlemorzsából hány grammot képes felporszívózni. Az Ariete 2712 Evolution 2.0 robotporszívót tesztelte és a cikket írta:

 
Tóth László

 

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.