0

Amikor nem leszel elégedett a robotporszívóddal

2017.02.06.
Amikor nem leszel elégedett a robotporszívóddal
Időről-időre megjelenik valami arról szóló cikk egy országos hírportálon, hogy nem érdemes robotporszívót venni, ennyi pénzért egy jó takarítónő sokkal hatékonyabban elvégzi a munkát. Különben is: a robotporszívó ötlete jó volna, de a kapható készülékek inkább csak játékszerek, ott hagyják a kosz nagy részét, hangosak, és ezernyi más probléma van velük. Vajon igazak ezek a felvetések?

Azt gondolom, nem kell mindenkinek robotporszívót vásárolnia.  Tudomásul vesszük, hogy vannak emberek, akiknek egyszerűen nem jön be. Nemrég egy újságíró – nem linkeljük ide a cikket, nem reklámozzuk még jobban – neves gyártó egyik csúcsmodelljét tesztelte fanyalogva. A gép a teszt alapján szinte tökéletesen vizsgázott, a végkövetkeztetés mégis az volt, hogy „ennyi pénzért akkor is inkább egy takarítónőt vennék fel, ha nyernék a lottón”. Nem először tapasztalunk ilyent, de vajon mi lehet ennek a csalódásnak az oka?

Két tényezőre gyanakszunk: a túl magas elvárások, meg a túl rövid tesztelési idő. Mind a kettőről írtunk már több alkalommal is.

Talán túl sokat vársz a robotporszívódtól?


Lássuk be, a robotporszívót még nagyon sokáig nem kezeli helyén sem a média, sem az érdeklődők egy része. Ma ugyan már nem úgy nézünk rá, mintha a szomszéd beparkolna egy harmincmilliós luxuskocsival a ház elé, de azért nem fog minden egyes nappaliban egy Roomba előgurulni a kanapé alól. Aki most látja először, sokat vár el tőle. Aki tesztelésre, kipróbálásra hozzájut új típushoz, talán úgy gondolja, hogy valami egészen rendkívüli dolog került a kezébe. Nem is tudom, talán valami titkos NASA-fejlesztéshez lehetne hasonlítani. Ehhez mérten várja el tőle az eredményeket. Az, hogy kitakarít, folyamatosan állandó szinten tisztán tartja a lakásodat, kitakarít a bútorok alatt, ahová eddig nehezen fértél hozzá ÉS mindezek mellett felszabadítja az idődet, az nem elég. Kell még valami rendkívüli tudás is.

Ha van a robotporszívóhoz okostelefonos applikáció is, akkor nagyságrendekkel nőhet a kritizálandó területek száma. Miért csak ennyit tud? Miért nincs még több állítási lehetőség, több funkció, több statisztika? Ha egyszer van kamera is a robotporszívón, akkor miért nem lehet a kamera képét online élőben követni az okostelefonon keresztül – ennyi pénzért?

Az ilyen panaszok megfogalmazása mögött biztosan az állhat, hogy a tesztelő túlárazottnak, túl drágának érzi a robotporszívót. Ez lehet, hogy néha kicsit így is van, főleg a csúcsmodellek esetén fog vastagon a gyártó ceruzája a végső ár meghatározásakor. Ilyen alapon pontról-pontra szétszedhetjük az iPhone 7-et és a BMW X6-ot is, hogy ugyan már, ennyi pénzért sokkal többet is tudhatnának.

Homok, virágföld és cukorkák: robotporszívók extrém tesztelése

A robotporszívó nem egyszeri alkalomra való


Többször megfogalmaztuk már: a robotporszívó nem egyszeri használatra való. Tedd egymás mellé a robotporszívót és a korábban használt porszívódat. Mindkettővel takaríts ki egyszer – és könnyen lehet, hogy örökre maradsz a régi készüléked mellett. Ezernyi problémát látsz majd a robotporszívóval kapcsolatban, s tele leszel kifogásokkal a munkáját illetően. Miért hagyta ott azt a pormacskát a szék alatt? Miért nem törölte fel az előszoba közepén azt a másfél kockakőnyi területet, ami poros maradt? Mit ér a robotporszívó véletlenszerű mozgása, ha egy órányi idegesítő totojázás után is maradnak fel nem takarított foltok a szobában?  

Ha nem vagy túl takarításmániás, akkor merem állítani, hogy a robotporszívó alapossága már az első alkalommal is meggyőző lesz számodra. Kivételek mindig akadnak, akiknek talán a tökéletes is kevés lenne. A robotporszívó nem arra való, hogy egyszeri alkalommal, egy gyors takarítás után tisztább legyen vele a lakásod, mint az eddig meglévő eszközeiddel. Az a feladata, hogy a tisztaságnak egy másfajta minőségét alakítsa ki a lakásban. Nem a kampányszerű, hetente egyszer elvégzett takarításra tervezték. Az a dolga, hogy folyamatosan szinten tartsa a lakás tisztaságát. Minden nap tegyen hozzá egy kicsit. Lehet, hogy ma poros maradt az egyik szék alatt 25 négyzetcentiméter, holnap viszont már azon a területen is kétszer áthalad majd.

Akkor vagy igazságos a robotporszívóval szemben, ha az összehasonlításban is egy nagyobb időszak eredményeit veszed górcső alá. Lehet, hogy korábban hetente kétszer porszívóztál, vagy csak egyszer vetted elő gépet. A lakást annak az egy porszívózásnak kellett tisztává varázsolnia. A robotporszívó viszont minden nap menni fog – ha jól használod. Korábban hetente egyszer nagyon magas volta tisztaság szintje, aztán a következő napokon meredeken zuhant lefelé. Most meg lesz egy átlagos magas szint minden napra.

A robotporszívó tehát valószínűleg néhány nap, vagy mondjuk egy hét alatt éri el azt a szintet a lakás tisztaságában, amit korábban egy alapos nagytakarítással egyszerre elértél. Igaz, akkor te dolgoztál meg érte órákon át, most meg a kanapéról nézed, ahogyan a robot dolgozik. vagy otthon sem vagy, csak beprogramozod, vagy elinduláskor bekapcsolod és kimész a lakásból. Megnyerted a takarításra fordított időt és az állandó tisztaságot – ezt azért nem illik összemérni pusztán az egyszeri takarítás által elért pillanatnyi tisztasággal.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.