0

Alkalmazkodjunk vagy legyünk inkább rendszeresek? 2.rész

2013.04.22.
Alkalmazkodjunk vagy legyünk inkább rendszeresek? 2.rész

Az Evolution Mintből 2012-ben rövid idő alatt iRobot Braava lett, és számos fejlesztés integrálása után már a tavalyi karácsonykor piacra került az USA-ban.
Most már azt is tudjuk, hogy 2013-ban az európai piacokon is megjelenik.

 

A Minttel együtt új szemlélettel és technológiai megoldással bővült az iRobot világa: a szisztematikus takarítással. Ismerkedünk a Braava-val, s vele együtt mi is tanulunk rendszerben, az ő rendszerében gondolkodni.
Hogyan működik a szisztematikus robot? A rendezetlennek tűnő Roomba-mozgáshoz képest a Braava szabályos egyenes vonalak mentén közlekedik, amikor száraz törlőkendővel takarít. A nedves takarítás során előre-hátrahaladó kissé íves mozgást végez. A szisztematikus takarítás azt is jelenti, hogy a robot csak annyi ideig dolgozik, ami ahhoz szükséges számára, hogy a terület minden bejárható pontján egyszer biztosan áthaladjon. Amikor végzett a feladattal, akkor a kiindulási pontra tér vissza.


A NorthStar® nevezetű navigációs rendszere olyan beltéri GPS, ami folyamatosan nyomon követi, hogy a robot a takarítandó terület mely részén járt már, és mely terület maradt még el. Feltérképezi hol vannak akadályok vagy mélységek a lakásban. A plafonra infravörös fényt sugároz, ennek a jelnek a segítségével határozza meg a robot helyzetét az adott helyiségben. Ha a Braava akadályokba ütközik, kikerüli azokat, majd az eredeti sávba visszatérve folytatja munkáját.

iRobot Braava 320 az ágy alatt

A szisztematikus mozgású robot viselkedése sokkal logikusabbnak tűnik az emberi szemnek, de valljuk be őszintén, hogy mi emberek sem így takarítunk, sorról-sorra, sávról-sávra.

Félreértés ne essék, nem az emberi viselkedés alaptípusait szeretném górcső alá venni bejegyzésemben. Miért is tenném, hiszen a robotok viselkedése sokkal izgalmasabb egy atiRobot olvasói számára?

Amikor a háztartásokban alkalmazott robotok működése után érdeklődünk, talán az első és kötelező kérdés, amit fel kell tennünk: milyen elv alapján, hogyan igazodik el a robot az őt körülvevő világban (ami persze a legtöbb esetben a saját otthonunk).

Az iRobot egészen 2012-ig csak az általa szabadalmaztatott iAdapt technológiát alkalmazta a világsikerű Roomba porszívó robotban és kistestvérében, a Scooba felmosó robotban. Mi ez a varázsszó, mit is jelent az iAdapt valójában? Ha le akarjuk fordítani, akkor egyszerűen intelligens alkalmazkodásnak nevezném. Gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a robot képes eligazodni az őt körülvevő kaotikus emberi környezetben, olyan lakásokban, amik tele vannak tárgyakkal, bútorokkal és akadályokkal. A robot körbejárja mindazt, amit körbe kell, és bemegy az alá, ami kellőképpen magas ahhoz, hogy ki lehessen alatta takarítani. Az alkalmazkodó robot nem készít térképet, nem fényképez, nincs benne GPS, hanem ütközési pontok alapján tájékozódik. Bármely helyiségben le lehet tenni és a leehetőségekhez alkalmazkodva ~97%-os lefedettséggel ki fogja porszívózni vagy fel fogja mosni a kijelölt padlófelületet.

Ehhez képest a tény, hogy 2012 szeptemberében az iRobot bejelentette az Evolution Robotics vállalat integrációját, alapjaiban változtatta meg (vagy egészíti ki) az amúgy is ütős termékportfoliót. Ennek oka pedig az, hogy a két cég egyesülése egyidejűleg a Mint nevű takarító robot integrációját is jelenti, ami az USA-ban már eddig is nagyon sikeres, népszerű volt, ám mi Európában kevésbé ismertük.
Itt az idő, hogy megismerjük immár Braavat!

(folyt. köv.)
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.