0

Alexa, indítsd el a robotporszívót! (itt a Samsung Powerbot VR7000)

2017.01.09.
Alexa, indítsd el a robotporszívót! (itt a Samsung Powerbot VR7000)
Nem csak az Lg mutatott be robotporszívós újdonságokat Los Angelesben, a technikai világ legnagyobb éves expóján. A CES 2017 egyik újdonsága a Samsung új robotporszívója, a Powerbot VR7000. Reméljük, hamarosan itthon is találkozhatunk vele.

Itthon a Techaddikt blog számolt be elsőként a Samsung újdonságáról, ugyanez a leírás a Samsung saját honlapján is elérhető. A Samsung részéről érthető a büszkeség: a frissen bemutatott készülék egyből innovációs díjat is kapott a CES 2017-en a karcsú, új dizájnért és a nehezen hozzáférhető helyeken végzett alapos tisztításáért.

Kinézetre a VR7000 kevésbé forradalmi újdonságnak tűnik, mint nálunk kapható elődje, a VR20H9050UW/GE robotporszívó. Ez nem visszalépés, sokkal inkább letisztultság. A VR7000 megtartotta az előd kettősségét, de sokkal finomabban (A korábbi típusról írtuk korábban, hogy olyan, mintha két, teljesen külön részből állna: jól megkülönböztethető a motort és az agyat tartalmazó szívórész és a tőle majdnem különálló kefe a porszívó elején.). A VR7000 robotporszívó visszatért a kerek formához, de ehhez szervesen illeszkedik egy kiszélesedő keferész a robotporszívó elején. A Samsung VR7000 ezzel továbbra is a legszélesebb forgókefét hordozó robotporszívó – 288 mm a kefe szélessége. Persze nem önmagában a dobogós hely a lényeges, hanem az, hogy a szélesebb kefe szélesebb takarítási területet jelent, azaz ugyanakkora területet sokkal gyorsabban képes a robot feltakarítani és sokkal alaposabb munkát tud így végezni. A formáról még annyit, hogy jelentősen csökkentették a robot magasságát, ami igen nagy segítséget jelent a bútorok alatti takarításnál. A korábbi csúcsmodell az egyik legmagasabb robotporszívó volt a maga 13,5 centiméteres magasságával. A VR7000 becsúszik 10 cm alá, a gyári leírás szerint 9,7 centiméteres magasságot sikerült a fejlesztőknek elérniük. Bútorok esetében sokszor a 10 cm az álomhatár, úgyhogy ez a különbség nagyon is sokat jelent.

A VR7000 robotporszívót nem arra tervezték, hogy forradalmi újdonságokat hozzon. Inkább az a célja, hogy azt csinálja, amit eddig, csak jobban. Erősebben szívja a port, jobban takarítsa a sarkokat, hatékonyabban ismerje fel, hogy milyen eszközt kell választania a takarításhoz.

Az ígéret szerint ez a robotporszívó a falak mentén mindössze másfél centiméteres távolságban fog közlekedni, hogy szinte semmit ne hagyjon el a szélek mentén. Mivel a kefék a robot elején helyezkednek el, így akkor is hatékonyan tudja a falak közeléből felszívni a port és az összegyűlt szöszöket, amikor nem a fal mentén halad, hanem szemből érkezik oda.

A takarítást a megnövelt szívóerő is segíti, továbbá a korábbinál hatékonyabban tudja eldönteni, hogy a padló minőségéhez képest milyen erősségű takarítást kell választania. Így erősebben fog dolgozni a szőnyegeken, s különösen hatékonynak próbál mutatkozni azokon a helyeken, ahol kézzel nem is nagyon lehetne kitakarítani – például a szekrények alatt.

A VR7000 egyik újdonsága, hogy egyszerűbbé teszi a saját tisztítását is. Minden robotporszívónál probléma, hogy a forgó főkefe összegyűjti a hajat és egyéb szálakat a földről, de eltávolítani már nem tudja a keféről. Ezeket kézzel kell leszedegetni. Részben ezért váltották fel a gumikefék a korábbi sörtekeféket. A gumihengereken és –keféken kevésbé tapadnak meg a hajszálak, kevesebb utólagos munkát igényel a robot kitakarítása. De külön rendszer a piszkolódás megelőzésére nem volt. A Samsung ebben hozott most egy újdonságot. A VR7000 egy olyan öntisztító keferendszert kapott, ami a kefék által felszedett hajszálakat és egyéb szennyeződéseket a kefe közepe felé irányítja. A hulladék itt összegyűlik, s könnyebben tudja beszippantani a portartályba. A végeredmény a robotporszívó egyszerűbb tisztítása és könnyebb használata lesz.

Az új készülék a gyártó szerint a korábbinál is komolyabb navigációt kapott. A VR7000 megjegyzi a helyiség körvonalait, s ki tudja kerülni a legapróbb tárgyakat is. A leírás szerint már 1 centiméternél kisebb tárgyakat is észreveszi a földön.  A robotporszívó működése okostelefonról is vezérelhető: a felhasználó a telefonjáról indíthatja, megállíthatja, ütemezheti a takarítási időpket és megnézheti a takarítási előzményeket is. Mindez akár nyomógombok nélkül, hangutasításokkal is vezérelhető az Amazon Alexa rendszerén keresztül. Az Alexa egy hangutasításokkal vezérelhető virtuális asszisztens, ami különböző otthoni elektronikai készülékeket gépészeti berendezéseket irányít. Az ideális takarítás tehát 2017-ben a Samsung szerint úgy néz ki, hogy a tulajdonos leül a kanapéra és annyit mond: Alexa, indítsd el a robotporszívót!

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.