0

AL-KO Robolinho 3000 fűnyíró robot teszt

2014.06.27.
AL-KO Robolinho 3000 fűnyíró robot teszt

Az AL-KO márkanév jól cseng a kerti eszközök piacán, minőségi termékeiről sokan ismerik. A német cég úgy tűnik, a robotok terén is megállja a helyét, ugyanis acsendes és megbízható Robolinho 3000 a tesztkertben nem vallot szégyent.

Részletek az eredeti cikkből. A teljes cikk itt olvasható: 

"Mostani cikkünk alanya a középső, 1200 m2-es kertekbe szánt AL-KO Robolinho 3000 robotfunyiro, amely a hosszabb késével, a nagyobb akkumulátorból eredő hosszabb munkaidejével, illetve a szabadon megválasztható belépési pontokkal nyújt többet a belépő szintű modellnél. (Robolinho 100)"

"Az AL-KO a Robolinho robotokban az alap problémák megoldására jól bevált technikákat használ. A nyírandó területet határoló kábellel kell körbevenni, a robot az ebben „menő” jelek alapján tudja, hogy meddig mehet el. A robot ezen a kábelen kívül nem indul el, és munka közben sem lépi túl. A kábelen belül véletlenszerűen mozog, de az esetek többségben egy konkrét szögben fordul, így az útvonala tulajdonképpen kiszámítható. A töltést egy dokkoló állomás végzi, amit a robot a határoló kábelt követve talál meg. A dupla késes vágási megoldás mellett egyedi a vágási magasság állíthatósága is. Az áramellátást a legmodernebb technikát képviselő Li-ion akkumulátorok biztosítják. A zajszint a gyár állítása szerint mindössze 65 dB."

"Az AL-KO Robolinho sorozat 3000-es és 4000-es modelljei esőérzékelővel is rendelkeznek, de ez kívülről nem látható (nem is találtuk meg, hogy hol van). Ettől függetlenül persze a dolog működik. Az esőérzékelő kikapcsolható, bekapcsolt állapotban pedig megadható, hogy eső után mennyi ideig ne menjen ki a robot újra a fűre. Az AL-KO Robolinho 3000 akkumulátora kívülről szintén nem elérhető, így otthon (legalábbis a gép szétszerelése nélkül) nem cserélhető. A 3 Ah-ás, 25,2 V-os lítium ion akkumulátor elméletileg 75,6 Wh energiát képes tárolni, ami elég tisztességes mennyiség."

"A biztonság másik aspektusa nem az eszközt, hanem a kezelő személyzetet, illetve a környezetet védi. A felemelt robot forgókése kb. 1,5-2 mp alatt teljesen leáll, így mire kárt okozhatna, már nem forog. A hurkon kívül a robot egyáltalán nem indul el, és ugyanez a helyzet áramkimaradás esetén is. Amint elmegy az áram a határoló kábelből, a robot azonnal leáll. Többször is próbáltuk, de semmilyen pillanatban vagy helyzetben sem sikerült olyat elérnünk, hogy véletlen kimenjen a kábelen kívülre. Ez egyébként normál működés közben sem sikerült, így az AL-KO ilyen tekintetben a legstabilabb robotok egyike."

"A telepítés végén célszerű elindítani a kalibrációs folyamatot, aminek során a robot végigmegy a határoló kábelen, leméri a hosszát, és a teljes hosszt tíz egyenlő részre osztva 9 belépési pontot állít be. Alapértelmezett beállítás szerint a robot ezután minden egyes induláskor véletlenszerűen választ egy belépési pontot, ahol elkezdi a munkát. Ennek köszönhetően szinte biztos, hogy a kert minden részére eljut még akkor is, ha egyébként mondjuk egy szűk átjáró miatt a véletlenszerű mozgással ez nem vagy csak ritkán sikerülne."

"A robot karbantartási igénye minimális. Néhanapján célszerű a kés házból kisöpörni az ott lerakódott fűmaradványokat, de ha ezt havonta egyszer megcsináljuk, akkor a robot már boldog lesz."

Értékelés

"Erősen indított a robotfűnyíró piacon az AL-KO. Ránézésre talán nem a legizgalmasabbak a készülékei, de a megbízhatóság, a stabilitás és a csendesség hamar feledteti a kissé átlagos külsőt. A rendszeresen frissített belső szoftver, amiben legutóbb épp a területlefedést is módosították, lehetőség arra, hogy a ma eladott robotok a jövőben még jobban dolgozzanak. A robot legnagyobb problémáját, a vetélytársakénál talán kissé gyengébb területlefedési algoritmust a profin kezelhető belépési pontok már most is jól kompenzálják, így az 1200 m2-nél kisebb területű gyepfelületekre az AL-KO Robolinho 3000 egy nagyon jó választás."

 

Teljes cikk

Tovább a termékhez 

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.