0

Akkumulátor kisokos: mi hajtja a robotporszívót?

2017.06.28.
Akkumulátor kisokos: mi hajtja a robotporszívót?
Megfelelő kezeléssel akár duplájára is növelheted a robotporszívóban működő akkumulátor élettartamát. Érdemes rá vigyázni, mert a gyengülő akksi folyamatosan rontja a robotporszívó teljesítményét, a csere pedig nem olcsó mulatság.

Egy akkumulátor értékét három szempont határozza meg a felhasználók számára:

·      mekkora a kapacitása
·      milyen hosszú az élettartama
·      mennyibe kerül.

Bármilyen elektromos készüléket veszünk, a három közül valamelyik elvárásból engednünk kell. Az olcsóbb akkumulátorok általában rövidebb élettartamúak lesznek és kevesebb energiát tudnak átadni a készüléknek.

Az akkumulátor élettartama általában nagyon rövid a készülékekhez képest. A telefonok esetében nagyon is ismert ez a jelenség. Egy 3 éves telefon legtöbbször ugyan elavultnak számít, de műszakilag többnyire semmi baja sincs. Kivéve az akkumulátort, mely nem is biztos, hogy kibírja a 2 éves hűségidő végéig.

Hasonló helyzetet a robotporszívókkal kapcsolatban is tapasztalhatunk. Egy korszerű robotporszívó nagyon jó konstrukció, évekig probléma nélkül dolgozik. A kefék elhasználódhatnak, de könnyen cserélhetők a megfelelő felújító-készletek segítségével. Az akkumulátor viszont biztosan nem bírja ki 3-4 évig a folyamatos működést.

Milyen akkumulátor működik a robotporszívóban?


A gyártók folyamatosan keresik a legjobb megoldásokat, így márkánként eltérő megoldásokat találunk az akkumulátorokkal kapcsolatban is. A három leggyakoribb alaptípus:

·      nikkel-kadmiumos (Ni-Cd)
·      lítiumionos és
·      nikkel-metál-hibrid típusú akkumulátor.

Nikkel-kadmiumos akkumulátor (Ni-Cd)


Ez a legrégebbi típus a ma használt akkumulátorok között. Régebben a digitális fényképezőgépekben, mobiltelefonokban is ezzel találkozhattál leggyakrabban.

A nikkel-kadmiumos akksik előnye, hogy hosszú az élettartamuk, viszont a töltés megfelelő módjára nagyon kényesek. A Ni-Cd akkumulátoros telefonok voltak azok, melyeket töltés előtt mindig teljesen le kellett meríteni, mert a rátöltés drasztikusan csökkentette az élettartamukat. Ez volt a memóriaeffektus néven ismert jelenség. Ha rendszeresen csak egyharmadáig, vagy félig volt lemerítve, mikor tölteni kezdtük, akkor az akkumulátor hamarosan megtanulta ezt a szintet kiindulási pontként kezelni és nem is adott már le ennél több energiát. Néhány helytelen töltés után már csak félig, aztán még alacsonyabb szintig lehetett csak feltölteni. Ez a folyamat vissza nem fordítható volt, azaz a helytelen töltés végleg tönkre tette az akkumulátort.

Figyelni kell a töltés módjára is, mert a túltöltés is működésképtelenné tudja tenni ezt a típust. Csak olyan töltővel használható, ami lekapcsol a teljes töltöttség elérése után. Ni-Cd akkumulátoros telefon használata esetén például ezért nagyon lényeges a saját töltő használata. Egy ki tudja, honnan származó olcsó kínai töltő első használatra is szétverheti a készülék akkumulátorát.

Aki viszont helyesen kezelte, mindig teljesen lemerítette töltés előtt, az hosszú élettartamra számíthatott. Egy helyesen kezelt Ni-Cd akkumulátor 700-1000 alkalommal tölthető újra. Ráadásul a cseréje is olcsó. Egy naponta egy alkalommal használt robotporszívó esetén ez 2-3 évi működést jelent egy akkumulátorral. A helytelen használat viszont megfelezheti, vagy harmadolhatja is a várható élettartamot.

Ilyen típusú akkumulátor robotporszívóban ma már nagyon ritkán fordul elő, a jelenleg kapható modellek egyikét sem ilyen áramforrással szerelték fel.

Ni-cd akkumulátor előnye:

·      olcsó
·      hosszú élettartam, 700-1000 töltés

hátránya:

·      memóriaeffektus (mindig teljesen le kell meríteni)
·      első alkalommal formázó töltés kell, legalább 12 órás
·      a félig lemerült egységet nem szabad újratölteni, ki kell sütni.

Lítiumionos akkumulátorok (Li-ion)

Ez a ma használt leggyakoribb akkumulátor, ilyen dolgozik a legtöbb elektromos háztartási eszközben: telefonokban, fényképezőgépekben, zenelejátszókban. A legtöbb robotporszívó is ilyen áramforrást kapott.

A lítiumionos áramforrásoknál nincs memóriaeffektus, nem okoz gondot, ha a készülék gyakran töltőre kerül. Sőt, érdemes őket rendszeresen feltölteni. Nem kell első használat előtt formázni, nem kell lemeríteni, kisütni a töltés megkezdése előtt. Egyedül a teljes lemerítésre és a nagy melegre érzékenyek. Úgy lehet megőrizni a kapacitásukat, ha soha nem hagyjuk őket teljesen lemerülni.

Normál használat mellett a teljes lemerítés általában nem okoz gondot. Amikor a készülék „teljesen” lemerül, az nem jelent a valóságban még teljes lemerítést, marad benne még tartalék a készülék épségének a megóvása miatt. Tehát azzal még nem teszel tönkre semmit, ha a laptopot csak akkor rakod fel töltőre, amikor a telep lemerülése miatt kikapcsol.

A teljes lemerítés akkor okoz gondot, ha hosszabb ideig nem használod a készüléket. A telep állásában is lemerül, ilyenkor a minimális töltöttség is eltűnik belőle és az akkumulátor tönkre megy. Ezért a hosszabb ideig, hónapokig használaton kívüli készülékeket érdemes időről-időre feltölteni, hogy megvédd az akkumulátor épségét. Télen is érdemes ezért néha töltőre tenni a medenceporszívót vagy a fűnyíró robotot.

A lítiumionos akkumulátor kicsivel drágább a régebbi típusnál, ellenben sokkal könnyebb. Ez azért lényeges, mert ugyanakkora súlyú akkumulátor így kétszeres kapacitást tud biztosítani.  

Ezeknél az akkumulátoroknál megfelelő kezelés mellett hosszú élettartamra számíthatunk: 1000-1200 alkalommal újratölthetők. Többnyire napi használat mellett a lítiumionos robotporszívó 3-4 évig használható az áramforrás cseréje nélkül.

A gyakoribb mai robotporszívó-típusok közül az Lg Hom-bot Square dolgozik a lítiumionos akkumulátorok továbbfejlesztett változatával, a Li-PB akkumulátorral. A PB ebben az esetben nem ólomra, vagy hasonló anyagra utal, ez a Litium-Polymer Battery rövidítése. Kezelése hasonló a lítiumionoshoz, csak egyszerűbben, olcsóbban gyártható és kisebb helyet foglal (vékonyabb) az ilyen akkumulátor.

Li-ion akkumulátor előnye:

·      sokkal kisebb súly
·      nincs memóriaeffektus
·      nem kell formázni, kisütni töltés előtt
·      hosszú élettartam, akár 1200-szor is tölthető

Hátránya

·      nem szabad teljesen lemeríteni
·      a hosszabb ideig használaton kívüli készülékeket néhány havonta fel kell tölteni
·      magasabb ár.

Nikkel-metál-hibrid akkumulátor (Ni-mh)

A Roomba robotporszívó gyártója, az iRobot volt az úttörő ebben a kérdésben. Szakítottak a lítiumionos akkumulátorokkal és egy egészen más típust, a nikkel-kadmium akkumulátorok utódjaként kifejlesztett Ni-mh (nikkel-metál-hibrid) akkumulátorokkal szerelték fel a Roomba robotporszívók legtöbb tíusát. Ma már a Neato, vagy az Ariete Bricola is ilyen áramforrásal kerül piacra.

A nikkel-metál-hibrid akkumulátorok fő előnye, hogy sokkal nagyobb a kapacitásuk az elődnek számító nikkel-kadmiumoshoz képest. A memóriaeffektus ezekre is jellemző, bár sokkal kevésbé, mint a kadmiumosokra. A legfontosabb változás magának a kadmiumnak az elhagyása volt – ennek főleg környezetvédelmi okai vannak, a kadmium ugyanis egy mérgező nehézfém, amit ma már nem használnak.

A háztartási gépekben ma a Ni-mh akkumulátorok a leginkább környezetbarát telepek, főleg azért, mert egyáltalán nem tartalmaznak nehézfémeket.

A hátrányuk a gyors lemerülés. Ez elsősorban a használaton kívüli, félretett készülékeket fenyegeti. A rendszeresen nem használt Ni-mh akkumulátoros robotporszívókat is rendszeresen fel kell tölteni, nehogy tönkre menjenek. Rövid az élettartamuk is: a lítiumionos áramforrások 1200-as újratölthetőségével szemben ezeket az akkumulátorokat 400-700 alkalommal lehet csak lemeríteni és tölteni. Azaz a legtöbb Roomba robotporszívó még gondos használat mellett is másfél-két évente akkumulátor-cserére szorul.

Jó hír, hogy több robotporszívó is fogadni tud eltérő típusú akkumulátorokat. Ehhez az kell, hogy az áramforrás kialakítása megfelelő legyen, ugyanazt a töltőáramot tudja fogadni. A gyárilag Ni-mh áramforrással szerelt Roomba robotporszívókhoz így kapható utólag beépíthető lítiumionos akkumulátor is, mely tökéletesen fel tudja váltani a gyárilag a készülékhez járó nikkeles áramforrást. 

Ni-mh akkumulátor előnye:

·      olcsó
·      környezetbarát nincs benne nehézfém

hátránya:

·      kisebb mértékben memóriaeffektus (mindig teljesen le kell meríteni)
·      a félig lemerült egységet nem szabad újratölteni
·      400-700 alkalommal tölthető újra


Gyakori robotporszívó típusok és akkumulátoraik jellemzői:

Akkumulátor típusa Feszültség Kapacitás Töltési idő
Ariete Bricola 2711 Ni-mh 14,4 V 2000 mAh 210 perc
LG Hom-Bot Square Li-PB 14,4 V 2200 mAh 180 perc
Neato D85 Ni-mh 12 V 3600 mAh 180 perc
Neato D95 Li-ion 14,4 V 4200 mAh 180 perc
Philips Smart Active Li-ion 14,4 V 1000 mAh 240 perc
Philips Smart Active FC8810 Li-ion 14,4 V 2200 mAh 210 perc
Roomba 616 Ni-mh 2200 mAh 180 perc
Roomba 681 Li-ion 14,8 V 2230 mAh 180 perc
Roomba 886 Ni-mh 14,4 V 3000 mAh 180 perc
Roomba 980 Li-ion 3300 mAh 180 perc
Samsung Power-Bot Li-ion 21,6 V 3600 mAh 160 perc

Egyszerű akumulátorcsere egy iRobot Roomba robotporszívóban

 
 

Kövess minket Facebookon!

 
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.