0

Akadályozzák-e a hulló levelek a fűnyíró robot munkáját?

2016.10.13.
Akadályozzák-e a hulló levelek a fűnyíró robot munkáját? Az összes képen, melyen a fűnyíró robot szerepel, szép tavaszi-nyári idő van. De vajon használható-e a fűnyíró robot ősszel is, amikor tele a kert lehulló száraz falevelekkel? Akadályozzák-e a hulló levelek a fűnyíró robot munkáját?
A fűnyíró robot legnagyobb előnye, hogy teljes egészében átveszi a fűnyírás rendszeres, nehéz munkáját. Ezzel többet nem kell foglalkozni. A naponta nyírt pázsit egészségesebb és szemre is sokkal szebb állapotú lesz.

Az első őszi levelek megjelenésekor viszont borul ez az egész, s újra vissza kell térni a kézzel végzett fáradságos munkához. Nincs olyan kert, ahol ne kellene újra és újra a lehullott leveleket gyűjteni. Ha nincs a kertben fa, akkor is a virágok lehulló levelei, vagy a szél által odasöpört levelek eltakarítása rendszeres munkát ad.

Az őszi avarral vastagon borított kert látványát nézve nem tekinthetünk el a kérdéstől: működik-e a fűnyíró robot a falevelekkel borított kertben is? Vajon mit tesz a robotfűnyíró a lehullott falevelekkel? Vajon azokat is felaprítja, mulcsozza?

Mi az a mulcsozás?

A mulcsozás talajtakarást jelent. A takarás segít kiegyenlíteni a hőmérsékleti ingadozásokat. A mulcsozott, takart termőtalaj télen kevésbé fagy ki, nyáron kevesebb vizet igényel, mert kevésbé párolog a víz a talajból. Az élő anyaggal takart földön a növények egészségesebben fejlődnek.

Hogyan mulcsozza a fűnyíró robot a kertet?

A robotfűnyíró minden használat során csak egészen kis mennyiségű, néhány milliméternyi füvet vág le. Egy-egy fűnyírás közvetlen eredménye szinte észre sem vehető. Nincs olyan látványos különbség, mint amikor valaki hetente egyszer, vagy annál is ritkábban nyírja le a kertjében a füvet.

A hagyományos fűnyírás után a lenyírt, nagy mennyiségű füvet összegyűjtik, s jobb esetben komposztálják, rosszabb esetben hulladékként el is távolítják a kertből. Kár érte, hiszen ez értékes tápanyagokkal teli, élő anyag. A legjobb helye a kertben van. A lenyírt füvet persze senki nem hagyja a pázsiton, mert nem szép a rothadó fű látványa a kertben. Nem is, ha egyszerre nagy mennyiségről beszélünk.

A fűnyíró robot olyan kevés füvet vág le egyszerre, hogy az a pázsiton hagyva szinte észrevehetetlen. A növények számára viszont ez a vékony, milliméternyi élő fűréteg is rengeteg tápanyagot és védelmet biztosít. A fűnyíró robot által otthagyott fű egy vékony takarót, mulcsot képez a pázsiton. Szabad szemmel alig észrevehető, hatása viszont nagyon is érezhető lesz. A fű egészségesebb, tápanyagokban dúsabb lesz tőle.

Mulcsozza az avart is a fűnyíró robot?

Jó hír, hogy a fűnyíró robot akkor is tud dolgozni, ha a kert tele van hulló falevelekkel. A lehullott faleveleket nem mulcsozza, elmegy felettük. A túl sok avar persze már zavarhatja a munkáját, nehezebbé teszi a fűnyírást.

Mivel a fűnyíró robot a faleveleket nem mulcsozza, ezért azokat mindenképpen össze kell szedni a kertből. Hogy a robotfűnyíró munkája egyszerűbb legyen, érdemes ezt a napi fűnyírás előtt megtenni. Már csak azért is, hogy a valóban létrehozott mulcsot a fűnyírás után már ne távolítsuk el a pázsitról.

Melyik fűnyíró robot alkalmas őszi használatra is?

A fűnyíró robotok nincsenek évszakhoz kötve, tavasszal és ősszel is egyformán használhatók. A fűnyíró robot kiválasztásában nem játszik szerepet, hogy szükség van-e esetleg őszi használatra, vagy képződik-e nagyobb mennyiségű avar a kertben.

A megfelelő fűnyíró robot kiválasztását elsősorban a kert mérete alapján érdemes elkezdeni. Egy korábbi cikkben adtunk néhány támpontot a megfelelő fűnyíró robot kiválasztásához, érdemes abba is belenézni.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.