0

A robotporszívók Volvoja, Electrolux Pure i9 teszt

2018.04.06.
A robotporszívók Volvoja, Electrolux Pure i9 teszt

A cikk megírása előtt rengeteg kérdésünk volt. Az öt héten át tartó tesztünk végére pedig rengeteg választ kaptunk!

Az Electrolux nagyot villantott azzal, hogy piacra dobta a Pure i9 névre hallgató robotporszívóját. Ami egy teljesen egyedi tervezésű modell. Nagyot kockáztattak, mi pedig nagyon kíváncsiak voltunk, hogy bejött-e nekik, és sikerült-e egy jól használható robotot összerakni, ami megéri az árát. Vagy elszúrták, és egy drága vackot dobtak piacra. 

Nézzük mit tud, vagy mit nem tud az Electrolux Pure i9 robotporszívó!

Mit rejt a doboz?

A robotporszívó kicsomagolás a vásárlási élmény egyik legizgalmasabb része. Olyan mintha egy Kinder tojást csomagolna ki az ember. Főleg akkor nagy élmény, ha egy ilyen prémium minőségű terméket vásárolunk és bontunk ki.

Íme a doboz tartalma:  

 • 1 db robotporszívó, ami egy különleges textil tárolózsákban érkezik 
 • 1 db tartalék oldalkefe
 • 1 db automata dokkoló állomás
 • 1 db magyar nyelvű használati útmutató.

Ha autó lenne, biztosan utánafordulnál

Az új, teljesen egyedi formavilág az, ami neked is első ránézésre szemet szúrhat. Prémium kinézet, prémium anyagokból. Az Electrolux PURE i9 formája merőben eltér az jól megszokottól. Nem kör, nem D, hanem egy különleges háromszögletű formával rendelkezik. Ezt a gyártó Trinity Shape™ - nek keresztelte el, és az elődjétől örökölte. 

Ezzel a tervezéssel elsősorban a cél az volt, hogy a sarkokban hatékony legyen a takarítás a robot oldalkeféje segítségével. A robot tetején egy LED kijelző található, ami többek közt mutatja:

 • a pontos időt,
 • az akkumulátor töltöttségét,
 • a Wi-Fi állapotát, vagy éppen
 • a nyitott portartályt.

A kijelző köré helyezték el a LED világítású az érintésérzékeny gombokat, amelyekkel a következő funkciókat érjük el:

 • dokkolás,
 • spot (helyi takarítás),
 • takarítás elindítása / pillanatmegállítás,
 • ECO mód be- és kikapcsolása.

"Kis egér, kis egér minden lyukba belefér..."

Az újfajta kialakítás mellett az is szembetűnő, hogy az Electrolux új robotporszívója meglepően kicsire sikerült. Ezzel az újfajta kialakítással nagyon sok helyre befér, nagyon fordulékony lett,és a sarkokat, peremeket is kiválóan tisztává varázsolja. Az Electrolux Pure i9 robotporszívó 32,5 cm szélességű, 27,5 cm hosszúságú, 8,5 cm magas és 2,67 kg súlyú.

A legapróbb dolgokat is észreveszi…

Olyan a tájékozódási képessége, hogy elvileg a legkisebb földön hagyott tárgyakat is kikerüli a robotporszívó, takarítás közben szinte semmivel nem ütközik. Ugyanis a különleges formához egy új innovatív navigációs rendszer is társul.

A tájékozódás során a két metsző lézeres érzékelőre, valamint egy kamerára támaszkodik. Ez a kombináció a 3D Vision elnevezést kapta. Ezek az érzékelők 3 dimenzióban elemzik a tárgyakat, akadályokat és az adatokat továbbítják a robot számára, hogy a lehető legoptimálisabban mozogjon. 

Ennek előnye, hogy:

 • alig ütközik, 
 • kikerüli az apróbb akadályokat, 
 • kiigazodik a széklábak között, 
 • nem mászik fel a "talpas" bárszékekre sem,
 • nem akad be semmi alá,
 • nem akad fenn semmin.

Dobogókőről is elindíthatod

Egy ilyen csúcsminőséget képviselő robotporszívónál már szinte kötelező, hogy rendelkezzen mobil applikációval, és a világ bármely pontjáról el tudd indítani (persze csak onnan, ahol van internet). Legyen ez Dobogókő, a siófoki strand, vagy éppen a Grand Canyon. 

A mobilalkalmazás használatával pontosan beállíthatod a takarítási ütemtervet, és akár távolról is bekapcsolhatod a robotporszívód. Az applikáció egyszerű, letisztult felületének köszönhetően gyorsan megtanulható és könnyen kezelhető. Nem tömték tele sok felesleges funkcióval, csak az van benne, ami kell. Ezt részletesen a cikk végén mutatjuk be.

Csendes ez a jószág vagy sem?

Attól függ, honnan nézzük. A 70 dB zajszin ECO üzemmódban  magasabbanak mondható más robotporszívókhoz viszonyatva. Ugyanakkor nem mind1, hogy ugyanazt a dB értéket mennyire érezzük hangosnak, zavarónak. Az a frekvencia, amin az Electrolux megszólal, nem tűnik hangosabbnak, sőt talán halkabbnak is érzékeljük, mint a többi más frekvencián zümmögő konkurenst.

- ECO módban 70 decibel,
- normál módban 75 decibel.

A hatékony takarításhoz pont ez kell

Felülről nyitható ki a 700 ml szennyeződés befogadására is képes, a gyártó szerint mosható HEPA szűrővel ellátott portartály, mely a robot felső részén helyezkedik el. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a szívóerő kevésbé csökken, annak ellenére, hogy a portatartály egyre jobban megtelik. A HEPA szűrő 13 cm x 10 cm-es, ami átlag feletti felületnek mondható, így a HEPA szűrő tisztítására is ritkábban kerül sor. A szűrő előtt egy elsődleges finom szűrő is található, így a HEPA nem tömődik el azonnal.

A háromfázisú szívómotor a robot hátsó részén, a portartály mögött kapott helyet. A kibocsátott tiszta levegő a robot hátsó részén kissé felfelé távozik, így a robotporszívó munka közben nem fújja vissza a port a már feltakarított padlófelületre.

A portartály nagyon jól zár, gumitömítései szépen el vannak vezetve. Ha kézbe vesszük a portartályt vagy akár a robotot, érződik, hogy az Electrolux kiváló minőséget képvisel. A porszívó alsó részén található a 20,5 cm széles kombinált főkefe és egy 8 ágú oldalkefe, ami mágneses megoldással csatlakozik a robothoz. 


A robot mozgásáért 2 db 6,5 cm átmérőjű, hajtott rugós, gumiborítású kerék gondoskodik, és ezen kívül még 4 db kis kerék segíti a támaszkodást. A porszívó aljába 2 db 7,2 V-os 2500 mAh akkumulátor van beépítve, amelyek sorosan kapcsolódnak egymáshoz, így gyakorlatilag 14,4 Volt 2500 mAh kapacitású akkumulátor működteti a robotporszívót.

Szintén alul található az akkumulátor töltéséhez szükséges pozitív és negatív kivezetés.

A dokkoló meglehetősen masszív és robosztus, ettől függetlenül a feladatát teljes mértékben ellátja, hátuljára a felesleges hálózati kábel feltekerhető.

Csapjunk bele, és nézzük meg, mit tud!

Amikor megkaptuk a robotot és elindítottuk, figyelemmel kísértük a takarítási útvonalát és mozgását, nem éreztük eléggé összetettnek a működését. Pár nap használat után a robotra és az applikációra is frissítés érkezett, és akkor úgy éreztük, mintha kicserélték volna a robotporszívót, sokkal könnyedebben és meggyőzően mozgott.

Tesztelésünkkor a robot legfrissebb szoftvere 33.21 verziószámú volt, szóval az Electrolux nem most kezdte a szakmát. A robotporszívót lehetőségünk van Wi-Fi hálózaton vagy a portartály helyén lévő micro-USB porton keresztül frissíteni.

Első takarítás alkalmával az ECO módot kikapcsoltuk, kíváncsiak voltunk rá, hogy a porszívó normál módban milyen minőségben takarít, mennyi ideig és mekkora négyzetmétert képes egy feltöltéssel bejárni.

Dokkolóról indítva a robotot letolat, majd 270 fokot megfordulva elkezdi a takarítást.

A takarítandó területet 2 x 2 méteres kisebb területekre osztja fel. Először a terület kerületét járja be, majd ennek középpontja felé haladva egyre beljebb mozog. Az aktuális területtel végezve a robot továbbhalad, és újabb ciklusba kezd.

Az első helyiségünket - ahol csak laminált padló volt - ezzel a szisztémával takarította ki, elégedettek voltunk a porszívó mozgásával és a gyakorlatban is működött a területfelosztás. Ezek után a robotot átvittük egy másik helyiségbe is, ahol a burkolat szintén laminált padló volt, és a szoba közepén egy közepes szálú szőnyeg található. Indítás után a következőkre lettünk figyelmesek.

A robotporszívó megkezdte a 2 x 2 méteres területek bejárását, de amikor a szőnyeghez ért, arra már nem ment fel. Figyeltük, hogy milyen logika alapján fog tovább takarítani, hiszen ezt a mozgást követve már nem volt annyira egyértelmű a szisztematikája, mint a legelső helyiségben. A robot - bár továbbra is követte a terület felosztást - a szőnyeget teljesen kikerülte. Szóval ezek szerint megbukott, kihagyta a szőnyeget.

De nem! Miután végzett a szobával, utolsóként ment fel a szőnyegre és azt is kitakarította. Erre mondják azt, hogy szisztematikus a takarító személyzet. Először a padló, utána a szőnyeg. Idő kellett, mire rájöttünk, hogy ennek mi a lényege, végül a válasz magától adódott. Ahol magasabb akadályt mér a lézer, azt a felületet a robot a takarítási ciklus legvégére hagyja.

A porszívónak van egy érdekes képessége a kisebb szintkülönbségek vagy küszöbök kezelésére. Szinte felugrat a magasabban lévő felületre (ezt videóban is be fogjuk mutatni), és ezt úgy teszi, hogy előtte megáll, lekapcsolja a főkefét, és egy nagy lendülettel nekiindul.

Mivel a robot nem akarja állandóan ezt a műveletet megismételni, ezért hagyja utoljára a szőnyeg felületét. Ez a viselkedés csak a magasabb szőnyegnél volt megfigyelhető. Egy átlagos szálmagasságú szőnyeg esetében a normál 2 x 2 méteres területfelosztást alkalmazta a porszívó.


Ezt igazolta a gyakorlatban a következő mozgás is: a robot nem akarja külön kezelni a helyiségeket. Tehát ha az aktuális takarítási terület két szobára terjed ki, akkor a robot a két szoba közti ajtón áthalad. Amennyiben egy nagyobb küszöb található a szobák között, akkor a küszöbön nem megy át, csak ha az egyik helyiséggel már végzett. Ez is azt támasztja alá, hogy a terepmászáshoz kifejlesztett áthaladást csak egyszer hajtja végre a küszöbön robot, így az esetleges elakadások száma is minimálisra csökken. Okos!

A cikk elején úgy fogalmaztunk, hogy az Electrolux Pure i9 3D Vison leképezéssel rendelkezik. Mit is jelent ez?  Azt, hogy tájékozódás közben nemcsak a magasságot, hanem a mélységet is méri.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha a robot olyan akadályhoz ér, amin biztosan nem tud áthaladni, azon meg sem próbál átmenni, mert tudja annak pontos magasságát.

Ugyanez igaz a mélységre is. Menet közben teszteléseink alkalmával minden esetben tudta a porszívó, hogy hol van lépcső, illetve szintkülönbség. A lézer által mért adatok helyettesítik a mélységérzékelőket, amik nem kerültek a robot aljára.

A 3D kamera és a lézerek együttesen nagyon pontos információkat adnak a robotnak a tájékozódáshoz. Takarítás közben az első lökhárító nagyon ritkán nyomódott be, úgy közelítette meg még az apróbb tárgyakat is, hogy a porszívó nem ért hozzájuk, illetve ki is kerülte azokat. Tehát robotunk arra törekszik, hogy ne menjen neki a tárgyaknak, vagy csak nagyon finoman éríntse meg őket, vigyázva azokra. Szóval egy szintén svéd magasfényű fehér IKEA bútorra is megfelelően vigyáz.

A falak, élek követése is mértani pontossággal történt. A 3D Vision navigáció e téren is pozitívan vizsgázott. Ez elmondható az olyan takarítási területekre is, amelyek szűkebbek, zsúfoltabbak voltak. A robot nagyon fordulékony, és ezekben az esetekben a porszívó kis mérete és alakja is előnyt jelentett.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy a robot navigációjának elnevezése mennyire lehet marketing trükk, hiszen a 3D Vision név a fülünknek nagyon jól cseng. Természetesen ennek utána jártunk. Sok robotporszívó „ellensége” a bárszék, pontosabban annak a talpa, ugyanis erre az íves felületre szeretnek a robotok felmenni, és ilyenkor tehetetlenül mozognak, elakadnak. Az Electrolux ennek a típusú széknek a talpát körbejárta és egyszer sem próbált meg felmászni rá. Itt tényszerűen látszott, hogy a térképezés valóban 3 dimenzióban történik.

A készülékbe belekerült Extreme Air technológia. Ez azt jelenti, hogy a szőnyegre érve a robot nagymértékben megemeli a főkefe forgási sebességét. Tesztelésünkkor szépen feltakarította a szőnyegről a szennyeződéseket. Az eredmény azt mutatta, hogy összességében rengeteg munkát fektettek a robot fejlesztésébe.

Spot (helyi takarítás) módban egy 1,5 x 1,5 méteres négyzetet ír le a robot. Először ennek a területnek a kerületét járja be, majd a középpont felé haladva sávonként takarít a robot. Miután elérte a középpontot, még egyszer újra bejárja a négyzet kerületét.
Amennyiben egy olyan helyiségben indítjuk el a porszívót, ahol nincs ott a dokkolója, abban az esetben visszaáll arra a kiindulási pontra, ahonnan elindítottuk a takarítást.

Takarítási idő. Fürge az egér?

Összességében, azt tapasztaltuk, hogy nem rohan, viszont gondos és alapos. A nem rohanás nem jelenti azt, hogy más robotporszívókhoz képest lényegesen lassabb lenne. A több takarítással töltött idő az alaposság ára, finom és alapos munkát eredményez.  

Ugyanakkor teljesen feltöltött akkumulátor esetében normál módban a takarítási idő nem több mint 38 perc, ami 30 m2 terület takarítására volt elegendő. Ezután a robot üres akkumulátorkapacitást jelezve visszament a töltőjére.

1 m2 terület feltakarítása 1,26 perc volt, ami a szisztematikus robotoknál átlagos időtartamnak mondható. Ezek az adatok nagyban függnek a szoba zsúfoltságától. Tesztelésünk során előfordult az is, hogy ez a szám 1,5 - 1,6 perc volt négyzetméterenként, hiszen mint láttuk precíz és alapos. 

Munka közben a robot többször is megáll, és saját tengelye körül kissé jobbra-balra mozog, ekkor pontosítja a takarítási útvonalat. Ezek a mozgások kissé lassítják a takarítási időt, viszont a porszívó ekkor is takarít.

ECO módban is lemértük, hogy mennyi idő után merül le az akkumulátor, és ez mekkora területre lesz elegendő. Ebben a módban hallhatóan kisebb a szívómotor fordulatszáma, az Extreme Air ekkor is működik, tehát szőnyegre érve a robot ECO módban is felpörgeti a főkefe forgási sebességét, bár nem akkora fordulatra, mint normál módban. A takarítási idő 67 perc és a bejárt terület 41 m2 volt.

A gyártó szerint az Electrolux Pure i9 2,2 cm-es küszöböket képes kezelni, viszont a gyakorlatban nálunk 2 cm-es magasság volt a maximum, amin át tudott haladni a robot.

Takarítás Dobogókőről. Hogyan?

Ahogy korábban már említettük, a robotunkkal távolról is kapcsolatban tudunk maradni.

Az App letölthető az Apple Store vagy Google Play áruházakból. Mi az utóbbit választottuk, ebből a 3.0 verzió állt a rendelkezésünkre.

Lépésről-lépésre végig vezet bennünket az útmutató, hogy mit is kell tennünk.

Letöltés után egy regisztrációra van szükség, majd hozzá kell adnunk robotporszívónkat az App-hoz.

Regisztráció után a robotot fejjel lefelé kell helyezni, és nagyon fontos, hogy a párosításig nem is szabad alaphelyzetébe visszafordítani!

Következő lépésben a porszívó alján lévő számsort be kell írni, de van lehetőség beszkennelésre a telefon kamerájával, így nem kell hosszasan pötyögnünk és bajlódnunk a sorozatszámmal.

Végül türelmünket kéri, és készen is vagyunk.

Ezek után lehet csak visszafordítani a robotot, és ismerkedhetünk tovább az alkalmazással.

Mindenekelőtt nevet kell adnunk a porszívónknak - mi természetesen a Svenska nevet adtuk neki - és akkor meg is jelent a robot képe a kezdőoldalon, illetve lentebb az ütemezett tisztítás következő időpontja, amennyiben ezt beprogramoztuk.

A robot ikonra kattintva 6 db nagy ikonnal találkozunk, melyekkel a következő funkciók érhetők el:

- takarítás megkezdése, ideiglenes megállítása (Clean/Pause),

- leállítás (Stop),

- dokkolóra való visszaküldés (Home),

- időzítés (Schedule),

- helyi takarítás (Spot clean),

- robot beállítása (Robot settings).

Az időzítés egy hétre előre beállítható különböző kezdési időpontokkal, de akár napot vagy napokat is kihagyhatunk.

A bal felső sarokban található vízszintes három csíkra rákattintva plusz beállítások érhetők el. Az applikáció beállításain belül láthatjuk az aktuális verziót, tudunk választani, hogy a takarítás területet milyen mértékegységben számolja.

A robot beállításaiban többek között ki és be tudjuk kapcsolni az ECO módot, le tudjuk némítani a robotunkat, kiválaszthatjuk az App aktuális nyelvét (magyar nyelv sajnos nincs közöttük), és hozzá tudunk adni új porszívót az applikációhoz, ha esetleg több robotot is vásárolnánk.

Az utolsó menüpontokban el tudjuk érni az angol nyelvű használati útmutatót, egy rövid videóban bemutatásra kerül, hogy hogyan tartsuk karban a porszívót, és egy online segítség is rendelkezésre áll, ha kérdésünk lenne a termék használatával kapcsolatban.

Végezetül az applikáció tartalmaz egy takarítási naplót is, ami az elmúlt alkalmak munkáit tárolja el. Megtekinthetjük, hogy hány percet dolgozott a porszívó és ez idő alatt hány négyzetmétert takarított, illetve egy alaprajzot is készít a bejárt helyiségről.

Egyelőre az applikáció nem tartalmaz manuális vezérelhetőséget, azaz a nyilak segítségével nem tudjuk irányítani a robotporszívót. Az Electrolux azt ígéri, hogy jövőre kapja meg a Pure i9 az Alexa támogatást.

Takarítási minőség, összegzés

Egy olyan porszívót tervezett az Electrolux, aminek technikai újításai egyedinek mondhatóak. Nem azzal tűnik ki a többi márka közül, hogy lemásolta a konkurencia ötleteit. Ez önmagában is pozitívum. Az már csak non plus ultra, hogy ezek az újítások kitűnően működnek is. És ez az, amit csak nagyon kevés gyártó mondhat el magáról. De aki ad magára, ugye...

A robot előnyei:

Mindenképpen kiemelem a szűk helyen való jó manőverezését, a navigációját és a szőnyegen való kitűnő takarítási minőségét.

Minden padlót nehézségek nélkül képes volt kezelni, egyszóval a takarítási minőségre egyáltalán nem volt panaszunk.

Amit hátrányként ítéltünk meg, az az akkumulátor kapacitása és az ezzel járó egy feltöltéssel való terület takarítása. Ezt ellensúlyozza, hogy a porszívó lemerülés után visszamegy a dokkolójára feltölteni magát, majd onnan folytatja a munkáját, ahol abbahagyta. Így egy nettó 90 m2-es területtel körülbelül 6 óra alatt végez. De ez pont belefér a munkaidőnkbe, amíg nem tartózkodunk a lakásunkban.

Karbantartás, összegzés:

A robot karbantartása megközelítőleg hasonló, mint konkurens termékeké.

A portartályt minden indítás előtt ki kell üríteni, a HEPA szűrőt is ajánlott időnként tisztítani. Ami meglepetés volt, hogy a főkefére nem tekeredett fel hajszál, így a robot használata során nem igényelt karbantartást.

Amikor megkaptuk a robotot, kicsit szkeptikusok voltunk, de ez pár használat után hamar elmúlt.

Kétségtelen, hogy az Electrolux iPure a legjobb robotporszívók közé tartozik. Mind összeszerelés, mind anyag és takarítási minőségben, mind navigációban egyaránt ott a helye a dobogón. Ebből is következik, hogy a több mint öt hetes tesztünk során a roboton nem keletkeztek karcok, és egyszer sem akadt el. Tehát nem igényelt emberi beavatkozást, ami ugyancsak a kitűnő navigációra vezethető vissza.

Amit cikkünk elején is említettünk, és ezt a gyakorlat is bizonyította, hogy a robot tervezői új, járatlan indultak el, amikor megtervezték az Electrolux Pure i9 robotporszívót.

Az eredmény őket igazolja, érdemes volt!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.