0

A robotporszívó nem szedi össze a szemetet

2016.07.25.
A robotporszívó nem szedi össze a szemetet Ha lefekszem a földre, a robotporszívó gondosan körbetakarít majd. Nem ütközik nekem. Szenzorai érzékelni fogják, hogy ott a földön fekszik valami, amit nem lehet feltakarítani. Megáll előttem néhány centiméternyire és ki fog kerülni. Akkor is ugyanilyen gondosan kikerülne, ha nem ember lennék, hanem egy nagyobb darab dinnyehéj. Nem venne fel és dobna el a szemétbe. Nem csak azért, mert kezek híján nem tudja ezt megtenni, hanem azért sem, mert nem tudja az embert és a szemetet egymástól megkülönböztetni.
A gép a tárgyakat először magasságuk alapján fogja osztályozni. Ha nagyjából egy vastagabb szőnyeg, vagy egy küszöb magasságánál nagyobb a tárgy, akkor már akadályként érzékeli. Ha ennél alacsonyabb, akkor felgurul a tetejére és folytatja a takarítást. Ha ez a tárgy szilárd és egységes, akkor kitakarít a tetején is. Ha csak látszólag egységes, de valójában lazán egymásra rakott könnyű egységekből áll, akkor a gépet bizony becsaptuk, könnyen lehet ,hogy egy darabig gondolkodnia kell, mire visszatalál a munkájához.

Ha például hajat vágok a nappaliban, akkor a lehulló hajcsomókat a robotporszívó szemétként azonosítja és felporszívózza. De ha egy nagyobb csomó haj hullik le egyszerre, s a kupac meghaladja az általa figyelt 2-3 centiméteres magasságot, akkor már nem vagyok ebben biztos. Könnyen lehet, hogy azt már jobbnak látja inkább kikerülni.

Ha egy nagy papírlapot fektetünk a földre, akkor a robot nem fog gondolkodni a továbbhaladás előtt. Felgurul a papírra és kiporszívózza a tetejét. De ha ez a papír nem egy lapból áll, hanem lazán könnyű újságpapírokat dobáltunk egymásra, nos, akkor lehet, hogy sikerül megállítanunk is őkelmét. A forgó kefék össze-vissza mozgatják, csúsztatják a papírlapokat, s elképzelhető, hogy néhány pillanatra értelmezhetetlen csapdába ejtik a gépet.

Hogy miért érdekes mindez? A napi használat során fontos látnunk, hogy a robotporszívó még nem rendelkezik a mesterséges intelligencia fejlettségével. Nem várhatjuk el tőle, hogy döntéseket hozzon például a földön heverő tárgyak fontosságával kapcsolatban. Számára csak az a dolgoknak csak a mérete a fontos: fel tudja-e szippantani a tartályába, vagy ne próbálkozzon meg ezzel?

Amikor a robotporszívó takarítani kezd, nekünk is észnél kell lennünk. Körül kell nézni, nem maradt-e a földön valami, ami akadályozza a gép munkáját? Nagyobb darab szemét, mint egy fél dinnyehéj, vagy egy földre esett újság. Egyiket sem fogja szemétként összeszedni és kivinni a kukába, s nem is fog alattuk feltakarítani.

A másik, amire figyelnünk kell, hogy ami viszont a méreténél fogva felszippantható, azt a robotporszívó fel is fogja takarítani. Ne várd el tőle, hogy ami számodra fontos, azt kikerülje a földön. Ami kicsi és lent van, az szemét, ami nagy és lent van, az kikerülendő akadály. Ennyire egyszerű a robotporszívó működése. Ha ezt megszokod, elégedett leszel a munkájával.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.