0

A robotporszívó karbantartása

2017.02.01.
A robotporszívó karbantartása
Ha szeretnéd, hogy robotporszívód éveken át megbízhatóan működjön, ne feledkezz meg a néha szükséges karbantartásokról és felújításról. A robotporszívó éveken át is megbízhatóan működik, de egyes alkatrészeit időről-időre cserélni kell.

Ha a robotporszívó működését, felépítését nézzük, akkor az alkotórészeit két nagy csoportba kell sorolnunk: vannak az elektronikai és a mechanikus alkatrészek. Előbbi csoportba tartozó alkotóelemek nem igényelnek rendszeres karbantartást, utóbbiakat viszont rendszeresen cserélni is kell.

Cserélendő alkatrészek


Mint minden háztartási eszközben, a mechanikus, mozgó alkatrészek a robotporszívóban is egy idő után elkopnak és cserére szorulnak. Legnagyobb kopásnak a kefék vannak kitéve. A forgó oldalkeféket, a robot alján található keféket és hengereket éri a legnagyobb terhelés. Egy idő után a kefék sörtéi elkopnak. Ha a kopás már nagy mértékű, akkor a takarítás hatékonysága csökken, a robotporszívó nem szedi össze olyan alaposan a szemetet, mint korábban.

A kefék elhasználódása nem egy gyors folyamat, de egy rendszeresen használt robotporszívó esetén másfél-két év után már gondolni kell rá.

A másik, rendszeresen cserére szoruló alkatrész a portartály szűrője. A szűrőket a keféknél jóval gyakrabban kell cserélni: ha a robot HEPA szűrővel van felszerelve, akkor 3-4 havonta is esedékes lehet az új szűrő beszerzése. A szűrőcsere ritkább is lehet, ha a robotporszívót mosható szűrőkkel szerelték fel.  

Ha elkoptak, elhasználódtak a porszívórobot forgókeféi, szűrője, ha a robot már nem takarít olyan hatékonya, mint amikor megvásároltad, vagy túl hangos lett, akkor van itt az ideje egy felújító karbantartásnak.

Felújító készlet

A Roomba vagy más robotporszívókhoz az ilyen munkák elvégzésére komplett felújító készletek kaphatók. A különböző típusú porszívórobotok felépítése nagyon hasonló, így a Roomba felújító készlete általában egy sorozat összes robotporszívójához használható. Például a 600-as sorozathoz való készlet a Roomba 616, 651 stb. valamennyi robotporszívóhoz használható.

 A felújító készletben minden megtalálható, amire a karbantartáshoz szükség van. A Roomba 600-as sorozathoz való készlet 3 darab szűrőt, gumikefét, sörtekefét, oldalkefét és egy kefetisztító eszközt is tartalmaz.

A szűrőt és a keféket nagyon könnyű kicserélni, nincs hozzá szakember közreműködésére szükség. A felújítás egy negyedórás folyamat, nem több. Az időben elvégzett karbantartás segít a későbbi problémák megelőzésében is, akár komoly szervizköltség is megelőzhető az otthoni felújítással.

A kopó alkatrészek közül a keféket és a szűrőt kell rendszeresen cserélni

Akkumulátor


A kopó alkatrészeken túl szükség lehet az akkumulátor cseréjére is. A robotporszívó áramforrását típustól függően 700-1200 alkalommal lehet újratölteni a kapacitás jelentős csökkenése nélkül. Egy minden nap használt robotporszívó esetében ez 2-3 évet jelent, utána ki kell cserélni az áramforrást.  

Szoftverfrissítés

A robotporszívók többségének a programját nem kell frissíteni. Egyes típusokat azonban felkészítettek erre a lehetőségre is. Az LG robotporszívóit, például az LG Hom-Bot Square VPET készüléket külön ellátták a smart upgrade funkcióval, mellyel internetről letöltve, egy pendrive-on keresztül frissíthető a program a legfrissebb verzióra. Ugyancsak felkészítették a frissítésekre a Neato robotporszívókat is.  


Ha a Robotguru robotporszívó szervízét keresed, akkor kattints a gombra.

 
Kapcsolódó bejegyzések

Melyik akkumulátorral jobb a robotporszívó?

Robotporszívók műszaki adatlapjait tanulmányozva leggyakrabban háromféle akkumulátor-típussal találkozunk: ma már legritkább a nikkel-kadmiumos (Ni-Cd), gyakori a lítiumionos és a nikkel-metál-hibrid típusú akkumulátor is.


Kell-e tisztítani a robotporszívó HEPA szűrőjét?

Jelenleg a HEPA szűrővel felszerelt robotporszívókkal érhető el a legtökéletesebb takarítás. A látható szennyeződést teljes egészében, a szemmel nem látható méretű apró porszemeknek pedig majdnem a száz százalékát képesek a portartály belsejében tartani.

Akkumulátor kisokos: mi hajtja a robotporszívót?

Megfelelő kezeléssel akár duplájára is növelheted a robotporszívóban működő akkumulátor élettartamát. Érdemes rá vigyázni, mert a gyengülő akksi folyamatosan rontja a robotporszívó teljesítményét, a csere pedig nem olcsó mulatság.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.