0

A robotporszívó formája

2016.11.16.
A robotporszívó formája Bár a gyártó cégek egymástól teljesen függetlenül fejlesztették ki saját készülékeiket, az összes robotporszívó egymáshoz nagyon hasonló formát mutat. Alig pár év alatt kialakultak a megszokott formák, melyektől nem is lenne könnyű eltérni és valami egészen újat készíteni. Tehát: milyen a robotporszívó formája?

A ma kapható robotporszívók többsége három különböző forma valamelyikébe tartozik, ezektől eltérő megoldásokkal nagyon ritkán találkozunk.

Kerek az alapforma


A leggyakoribb forma a kerek. Az első robotporszívót az amerikai iRobot készítette Roomba néven, a többi gyártó éveken keresztül az ő termékeiket utánozta. Az iRobot honosította meg a kerek formát, mint a robotporszívó-dizájn nem hivatalos standardját.

Az első robotporszívókról fontos tudnunk, hogy nem álltak meg a bútorok előtt és kerültél ki őket, hanem enyhe lassítással mind ütköztek. A kerek forma azért is előnyös, mert ez csökkenti a legkisebbre az ütközések erejét. A kerek formájú készülék finoman navigál a bútorok, széklábak és más akadályok között. Ráadásul a készüléknek így nincs „eleje”, bármelyik irányba tud közlekedni, s nincs közben az az érzésünk, hogy most éppen „tolat” vagy oldalazva megy, amikor irányt vált.

A feltörlő robot szögletes lett


Az iRobot is használ egyébként szögletes formát, csak nem a szobai robotporszívókhoz. A Braava jet 240 és a Braava 390T mindketten feltörlő robotok, négyzet alakú formával, egészen enyhén lekerekített sarkokkal. Ennek a formának itt nem csak a divat miatt van jelentősége: a nedves feltörlést ezek a robotok nem véletlenszerű mozgással, hanem egyenes vonalak mentén (vagy a felmosást a Braava jet V-alakban) végzik. Felmosásnál-feltörlésnél nagyon is számít, hogy az egyszer már nedvesen feltörölt helyeket ne járja újra össze, így itt elvárás az egyenes vonalú mozgás. Ahhoz pedig sokkal jobb a szögletes, mint a kerek forma.

A kerek forma egyébként olyannyira meghatározóvá vált a robotporszívók között, hogy a később feltörekvő gyártók már fontosnak érezték, hogy különbözzenek tőle. Ez egy ipari verseny. Ha az első nagy gyártó egy kerek készülékkel jelentkezik, akkor nekünk kell valami egészen más, nehogy ránk foghassák, hogy tőlük másoljuk a megoldásokat. Ez nem csak divat kérdése: sok milliárd dolláros szabadalmi perek indulhatnak azért, ha egy gyártó levédeti a saját formai megoldásait a másik cégek előtt. (A mobiltelefonos piacon ilyen szabadalmi perek zajlottak éveken át a Samsung és az Apple között. Az Apple szerint a Samsung egy az egyben tőlük másolta pl. az iPad méretarányait, melyeket szabadalom is véd.)

Az LG saját megoldást hozottLG robotporszívóAz újabb gyártók közül először az LG jelentkezett egy saját formai megoldással. Az LG Hom-bot robotporszívó-sorozat tagjai jellegzetes, kissé kidudorodó oldalú és lekerekített sarkú négyszög alakú formát kaptak. A magyarázat szerint ez a forma azért jobb, mint a kerek, mert a sarkokat eredményeseben tudja kitakarítani. Sokkal fontosabb lehet, hogy ez a forma valójában ez az LG robotporszívók védjegyévé, azonnal észrevehető megkülönböztető jegyévé vált. Az iRobot kerek, az LG négyszögletű – első pillantásra is meg lehet különböztetni a két nagy gyártó termékeit egymástól.

Neato: se nem kerek, se nem szögletes


A kicsit később a piacra lépő, szintén amerikai Neato is jellegzetes, külön utat választott. Elég komoly fejtörést okozhatott a cég mérnökeinek az elvárás, hogy a Neato robotporszívó ne legyen se kerek, se szögletes. Kialakították hát a stílusos, jellegzetes, fekvő D alakú formát. Fekvő, mert a robot eleje a D kerek szára, az egyenes háta pedig a robot hátsó része lett.

A szemnek kellemes, könnyen felismerhető forma technológiai indoklást is kapott: a D alak azért jó, mert így tudják a robotporszívó talpán a legszélesebb forgó kefét elhelyezni. A robot így szélesebb területet tud egyszerre feltakarítani, ami növeli a hatékonyságát és rövidíti a takarítási időt.

Oldalról minden robotporszívó lapos korong


Nézzük oldalról a robotporszívók formáját! Az eddigi modellek között sokkal kisebb a változatosság, mint felülnézetből. E készülékek számára elvárás, hogy férjenek be a bútorok alá. A robotporszívók egyik nagyon fontos előnye, hogy ott is ki tudnak takarítani, ahol az emberek nem. Beférnek a kanapé alá, a szekrény alá, be tudnak bújni a konyhában a székek lábai közé. Ehhez igazodni kellett a bútorok lábainak átlagos magasságához. Általánossá a 10 centiméter alatti, 9,2-9,5 centiméter körüli magasság vált. Az általános elvárás az lett, hogy a robotporszívó férjen be a 10 centiméternél nem magasabb bútorok alá. A többség ma ezt a szintet tartani is képes, inkább a bútorok nagyon is eltérő magassága miatt kerülnek elő bosszantó pillanatok. (Valóban idegesítő, amikor a 150 ezer forintos robotporszívó nem fér be az egyébként lábakon álló ágy vagy szekrény alá, mert a 13 centiméter magasan lévő fenéklemez előtt van még egy vékony lécperem, mondjuk 9 centiméter magasságig húzódva. Alig fél centiméter az eltérés, de hiába csak ennyi, akkor sem állíthatjuk téglákra otthon a szekrénysort.)

A magassági elvárásoknak köszönhetően szinte az összes robotporszívó oldalról majdnem egyforma képet mutat: mindegyik egy lapos, 9,5 centiméter magasság körüli korong.

Samsung PowerBot

Egyik kedvencünk: az új Samsung PowerBot


Minden eddig leírt formai megoldástól eltérő robotporszívó külalakkal jelentkezett a Samsung 2014-ben, amikor bemutatták a Powerbot robotporszívó új szériáját. A Powerbot se nem kerek, se nem szögletes, se nem lapos – egyszerre mindegyik megoldás benne van.

A Samsung Powerbot olyan, mintha egy hagyományos porszívófejet erősítettek volna egy félbevágott kerek robotporszívóhoz. A kefe és a motor részek elkülönülnek egymástól. Az egész forma minden korábbitól eltérően sokkal jobban emlékeztet a hagyományos porszívók külalakjára. Nincsenek például oldalt forgó bajuszkeféi. A leírások szerint nincs is rá szüksége, mert olyan erős és a megváltoztatott forma miatt a PowerBot olyan széles fő kefét kapott, hogy nincs szüksége a teljes takarításhoz még egy kiegészítő berendezésre. A leírások szerint ez a megoldás a korábbiakhoz képest hatvanszoros szívóteljesítményt hozott.

A Samsung új robotporszívója tehát úgy működik, mint egy régimódi porszívó. Csak nem te tolod előre a széles házba rejtett kefét, hanem a mögé szerelt, egyébként rendkívül intelligens robot irányítja a takarítást.

A Samsung robotporszívó oldalról is szakít a megszokott lapos formával. A környezetébe belesimuló lapos korong helyett egy erőgépet kapunk. Ez a robotporszívó nem akar diszkréten beleolvadni a padlóba, nem akar úgy tenni, mintha ott sem lenne. Hangsúlyos, megjelenésében is erőt sugárzó készüléket kapunk. Oldalról olyan, mintha egy földmunkagép lenne, hatalmas, minden akadályt leküzdő kerekekkel. Csak a lánctalpak hiányoznak róla. Az erőteljes felépítésnek egyetlen hátránya van: a magassága. A Samsung Powerbot az egyik legmagasabb robotporszívó, a maga 13 és fél centiméterével kevésbé fog beférni a bútorok alá. Nagy szívóereje, egy feltöltéssel 60, vagy akár 100 perces működési ideje alapján leginkább nagyobb helyiségekbe ajánlhatjuk. Ez a robotporszívó képes egy 120 négyzetméteres terület feltakarítására is, így tökéletesen alkalmazható például egy nagyobb iroda vagy tárgyaló napi rendszeres takarítására.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.