0

A robotporszívó és a takarító robot

2016.05.09.
A robotporszívó és a takarító robot A robotporszívó olyan eszközként jelent meg az elmúlt években, melyet még csak el sem képzeltek az elmúlt évtizedek hivatásos jövőbe látói. A fantasztikus történetek kiagyalói valamiért inkább házi rabszolgának, nem pedig okos eszközöknek képzelték el a jövő háztartási gépeit.

Valamiért a filmesek mindig úgy képzelték el a háztartási robotok munkáját, hogy lesz majd egy ember formájú mechanikus szerkezet, amelyik szépen fogja a hagyományos porszívót meg a söprűt és kitakarít vele. Eszükbe sem jutott, hogy a jövőben majd maga az eszköz válik egyre okosabbá, s végzi el önállóan, mindenféle állandó külső irányítás nélkül ezt a munkát. Nem a robotporszívó, hanem a port törlő és porszívózó robotszobalány, vagy valami modern rabszolga járt a képzeletükben.De most akkor hol van a takarító robotom? Hogyhogy nem találták még fel?

Nyilvánvaló, hogy ez az elgondolás teljesen rossz úton járt. Miért is kellene azon dolgozni, hogy emberi tulajdonságokkal lássunk el egy gépet, amikor ezeknek a tulajdonságoknak semmi közük nincs a gép feladatához? A robotporszívó dolga az, hogy takarítson, nem pedig az, hogy emberi léptekkel botladozzon a szobában. Szerencsére a fejlődés jó úton járt és az eszközeink okosítása lett a tudósok célja.

 

Mitől lesz okos egy robotporszívó?


A gépek okosítása két terület fejlesztését jelenti. Az egyik, hogy a gép képes legyen minél több tevékenységet önállóan, beavatkozás nélkül elvégezni. Ez nem ám olyan egyszerű dolog, mint amilyennek elsőre látszik! Ne gondold, hogy egy robotporszívó dolga egyszerű. Annak látszik, igaz? Látszólag semmi mást sem kell tennie, mint ide-oda gurulnia és közben felszívni a port. Igen ám, de ha közben nem tud reagálni a váratlan helyzetekre, akkor úgy jársz vele, mint a bolond robotokat feltaláló lány a reggeliztető gépével.

A robotporszívó attól okos, hogy szenzoraival folyamatosan érzékeli a környezetét és reagálni is tud ezekre. Például érzékeli, hogy egy szék vagy asztal lába van előtte és kikerüli. Vagy érzékeli a lépcsőt és nem fog leesni az emeletről. Érzékelheti azt is, hogy mennyire koszos a padló és vissza kell-e mennie egy adott területre újra felporszívózni.

A robotporszívó titka az érzékelés 

A robotporszívó eszének a fő titka tehát az érzékelés. Az első ilyen eszközök még úgy működtek, mint a gyerekek játékai. Megy előre, s ha ütközik valamibe, akkor megfordul és másik irányba indul el. A robotporszívó agya ennél sokkal fejlettebb, okosabb. Képes letapogatni a teret, majd az elraktározott információk alapján tudja alakítani a munkáját.A másik tényező, amitől okossá válik a robotporszívó, az a felügyelet lehetősége. El tudod képzelni, hogy amíg a feleséged takarít, te a telefonodról követni tudod a porszívó aktuális állapotát? Ülsz a munkahelyeden az irodában, ránézel a telefonodra és pontosan látod, hogy a feleséged most kezdi takarítani a nappalit, most fejezi be a hálószobát. Egy robotporszívó ezt a felügyeleti lehetőséget is megadja neked.

Egy okos készülék működésének minden mozzanata szabadon beállítható. Mikor kapcsoljon be, mennyi ideig dolgozzon, mikor hagyja abba a munkát. Kezdje el a takarítást, amikor elmész otthonról és fejezze be, mielőtt délután hazaérsz. Ahogy a korábbi tesztben is olvashattad, a Thinking Cleaner Roomba okosítóval képessé teheted a robotporszívódat arra is, hogy wifi hálózaton keresztül kommunikálhass vele. Még a telefonod GPS-adatait is képes lesz így felhasználni, s érzékelni tudja, ha a házhoz közeledsz. Így egész nap dolgozhat, de nem lesz láb alatt, amikor este belépsz a lakásba.

Ezek az okos eszközök szinte semmiben sem hasonlítanak a régi idők filmjeinek háztartási robotjaira. Talán jobb is: biztosan nincs szükséged egy lassú felfogású, kezdetleges, emberszabású gépre, amikor okos eszközök tucatjaival veheted körbe magadat a hatékony munkavégzés érdekében.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.