0

A robotporszívó csak a kezdet

2016.05.03.
A robotporszívó csak a kezdet A robotporszívó csak a kezdet

Az automatizálás egyre erősebben jelenik meg a mindennapi életben. A robotporszívó csak a kezdet, hiszen a sarkon már itt várnak az önvezérelt autók. Vajon milyen gépeket fogunk használni 5-10 év múlva, s melyek lesznek azok a területek, melyeket már teljes egészében a robotok kezelnek helyettünk?

A mindennapi feldatok automatizálása teljesen logikus gondolat. Az emberek törekednek az érdekes, kreatív munkára. Nem túl nagy öröm mechanikusan ismételgetni néhány mozdulatsort hosszú időn keresztül. Mosogatógépet sem azért vásárolunk, mert megerőltető lenne elmosni néhány edényt. Viszont sokan úgy gondolják, hogy az idejüket sokkal hasznosabban is tölthetik, mint a koszos edények mosogatása.

Robotok a közlekedésben

Gépesítünk a közlekedésben is. Ma már nem álom a saját magát vezető autó feltalálása. Nemrég volt egy nagy európai verseny, ahol 12 önvezető kamion tett meg egy ezer kilométeres utat Rotterdam kikötője felé (itt látható a verseny fináléja). A teszt ragyogóan sikerült. A számítógép által vezetett autók gyorsabban, biztonságosabban és kisebb fogyasztással érkeztek meg, mintha ember tartotta volna a kormánykereket.A robotporszívó az első igazi háztartási automata

Az automatizálás a robotporszívó révén jutott el a háztartásokba. A porszívózás tipikusan az a feladat, amit a gép jobban meg tud oldani, mint az ember. Az ember számára a takarítás egy fárasztó, unalmas kötelesség, amit jobb minél hamarabb magunk mögött tudni. Nem véletlen, hogy akinek lehetősége van háztartási alkalmazottat foglalkoztatni, a takarítás az első feladat, amit átad a bejárónőnek.

Amit az ember kényszerűségből, a lehető legritkábban végez el, azzal a robotporszívó folyamatosan foglalkozik. A robotporszívó segítségével takarított lakások ezért tudják elérni a tisztaságnak egy teljesen új szintjét, a folyamatosan fenntartott tisztaságot. Mindenki más számára a tisztaság elérése egy örökös hintázás: kitakarítom a lakást, beporosodik, megunom, hét végén megint kitakarítom. A robotporszívó alkalmazása nem ilyen periodikus, hanem gyakorlatilag folyamatos. Minden nap takarít, minden nap eltünteti az éppen aznap keletkezett port, s ezzel fenntartja a lakás állandó tisztaságát.

Robotporszívó után fűnyíró robot és a többiek

S hogy mi lesz a következő terület a robotporszívó térhódítása után? A takarítógépek lassan meghódítják a háztartásokat. A robotporszívót követi a felmosórobot, a kertben a robotfűnyíró, a medencetisztító robot. Nagyobb üvegfelületek esetén – irodaházakban, üzletekben – igen hasznos az ablaktisztító robot beszerzése is. A jövőben talán sikerül megoldani az ételkészítés otthoni automatizálását is. A kerti munkához is elkel még segítség a fűnyíró robot mellett. Fel lehetne szerelni a gépeket egy olyan adapterrel ami nem levágja a füvet, hanem összesöpör, s folyamatosan begyűjti az őszi faleveleket. Vagy lemossa a kocsit.

Egy biztos: a háztartási robotok létrehozásához már létezik a megfelelő technika. Csak azon múlik, hogy a közeljövőben milyen robotokat hoznak létre a fejlesztők, hogy a vásárlóknak mire lesz igényük, melyek azok a területek, melyeknek a munkáját a lehető leghamarabb szeretnénk átadni e szorgalmas kis automatáknak.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.