0

A robotporszívó a te világod is lehet

2016.08.05.
A robotporszívó a te világod is lehet Vajon a robotporszívó csak a gazdagok luxusa? Akkor is érdemes ilyen készüléket vásárolnod, ha nem vagy kőgazdag és nincs száz négyzetméteres modern nappalid padlófűtéssel?
Ne csukjuk be a szemünket, láthatjuk jól, hogy egy átlag háztartásban a háztartási robotok még mindig inkább ufónak számítanak, mint egy vásárlás során komolyan szóba vehető alternatívának. Sokan tekintenek játékszerként ezekre az eszközökre, s úgy gondolják, hogy csak játszadozásra valók, arra meg nem költünk, ha nincs rá nagyon sok felesleges pénzünk. Vajon tényleg így lenne, a háztartási robotok piaca csak az unatkozó újgazdagok miatt nő egyre nagyobbra?

A kilencvenes évek első felében kizárólag az üzletemberek vásároltak mobiltelefont. Nagy volt, nehéz volt, drága volt, de a kistáska méretű mobilok mégis ott lógtak a legtöbb öltönyös vállalkozó oldalán. Tíz évvel később már a gyerekeket célozták a mobiltelefonos reklámok, s arra ösztönöztek, hogy a családon belüli kapcsolattartás érdekében legyen minden családtagnak saját mobiltelefonja. Újabb tíz év elteltével a telefonos cégek már nem arra próbálnak rávenni, hogy vegyünk telefont, hanem arra, hogy a legújabbat, legjobbat, nagyobb tudásút vegyük meg.
 
Ezt az utat járja be minden technikai eszköz. Amikor újdonságként valami megjelenik a piacon, még kevesen használják, s ennek megfelelően magas az ára is. Majd több ember érdeklődni kezd iránta, fellendül a gyártása, s ennek megfelelően sokkal alacsonyabb lesz az ára is. Ekkor kap rá az emberek nagy része, s tömegek kezdik vásárolni.

A háztartási robotok ma állnak ennek a robbanásnak a küszöbén. A robotporszívó használata ma még sokak szemében talán furcsa luxusnak tűnik, egy évtized múlva pedig már azt fogjuk ufónak nézni, aki még mindig kézzel takarítja a lakását.

A robotporszívó azért tűnik ma drágának, mert a tesztekben, reklámfilmekben, az érdeklődés felkeltését szolgáló cikkekben leginkább a legjobban felszerelt, legkorszerűbb típusokat mutatják be. A piac azonban nem csak ezekből áll. Nézzük csak a telefonokat: a hamarosan érkező iPhone 7-es sorozat darabjai jócskán 200 ezer forint feletti eszközök lesznek, de attól még kapható jó minőségű telefon ennek a negyedéért is.

A háztartási robotok piacán ugyanezt látjuk. A legkorszerűbb, 980-as Roomba robotporszívó 300 ezer forintnál is többe kerül, pontosan 314.999 forint az ára itt a Robotgurunál. Ebben a készülékben minden benne van, amit ma elvárhatunk a takarító robotoktól. Pontosan navigál, térképet készít magának a lakás berendezéséről és figyelembe veszi a földön fekvő tárgyakat az útvonal meghatározásakor. Vagy például érzékeli, hogy milyen talajon dolgozik, s a szőnyegen automatikusan magasabb fokozatra kapcsol, hogy alaposan ki tudja takarítani.

A Roomba 980 egy csúcsmodell, s nem feltétlenül csak ezt ajánljuk annak, aki most ismerkedik a robotporszívók világával. A Roomba alapmodell, a 621-es például még éppen százezer forint alatt elérhető. Működési elve, használhatósága csak a finomságokban, apró részletekben tér el a csúcsmodelltől. Aki most ismerkedik a robotok világával, talán elsőre nem is érzékeli ezeket a különbségeket. Az viszont ennél a modellnél is nagyon jól megtapasztalható, hogy mi a különbség a robotporszívó világa és a hagyományos takarítás világa között – ez előbbi javára kétségtelenül.

Ha tehát éppen azon gondolkodsz, hogy belevágj-e első robotos kalandodba, akkor ne hagyd, hogy a döntésedet a reklámokban és tesztekben szereplő adatok, árak befolyásolják. Nem biztos, hogy a csúcsmodellel kell rögtön megismerkedned, mint ahogy az sem biztos, hogy feltétlenül a drágább modell lesz jó az igényeidnek. Nézd csak meg bátran az egyszerűbb típusokat is, s máris nem fogod azt gondolni, hogy a robotporszívó beszerzése kizárólag a nagyon gazdagok öncélú játéka lenne.

Gyakori érv az is ,hogy az embereknek nincs ennyi pénzük, nem tudnak százezreket egy porszívóra költeni. Nézzük csak meg, mennyibe kerülnek a gyerekek kezében lévő okostelefonok, tabletek, számítógépek?
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.