0

A robot, amit az ereszcsatornába eresztettek

2013.05.03.
A robot, amit az ereszcsatornába eresztettek

Az ereszcsatornák tisztítása, mint feladat, a társasházban lakók számára valószínűleg fel sem merül, a családi házak között azonban sok az olyan, amelynél ez egy évről évre visszatérő probléma. Az ereszcsatornában lerakódó falevelek eltorlaszolják a víz útját, így az ereszcsatorna gyorsabban szétrohad, a víz pedig ahelyett hogy az összefolyónál eltűnne, átbukik a csatornán és előbb utóbb a ház falán kezd el lefolyni, tönkretéve a vakolatot is. Ezért kellene az ereszcsatornákat magas fák környékén évente legalább egyszer tisztítani, de legtöbbször a problémával csak akkor szembesülünk, amikor már a tisztítás nem elegendő.

Az eredeti cikk összefoglalója. A teljes cikket itt olvashatod. 

Bár a takarítás nem tűnik nehéz feladatnak, ha az embernek nincs megfelelő eszköze (értsd. iRobot Looj), akkor a létrát 2 méterenként neki kell támasztani a falnak, fel kell mászni, jobbra és balra kihajolva ki kell szedni a koszt a csatornából, majd le kell mászni a létráról. Ez nem csak fárasztó, de sok esetben veszélyes is, hiszen nem biztos, hogy minden ponton egyformán stabilan meg lehet támasztani a létrát, ráadásul a két oldalra való kihajolgatás sem éppen veszélytelen móka. A robotizált csatornatisztítás lényege, hogy egy-egy 10-15 méteres szakaszon elég egyszer felállítani a létrát, és anélkül kitakarítható a teljes szakasz, hogy kockáztatnunk kellene a testi épségünket.

A nagyjából fél méter hosszú robot testének nagy része mentén mindkét oldalon egy-egy fogas gumiszíj fut körbe, ami a robot meghajtását biztosítja a nedves, nyálkás ereszcsatornában. A koszt a robot orrán lévő, lazító heggyel és lapátokkal felszerelt forgó egység lapátolja ki az ereszcsatornából. A lecsatolható markolati rész a munka során távirányítóként is szolgál, amivel előre és hátra mozgatható a robot, illetve módosítható a lapátolás iránya. A Looj áramellátásáról egy újratölthető akkumulátor gondoskodik, így nem kell a magasban kábelekkel bajlódni.

Családi házas környezetben, otthoni felhasználásra kicsit drága kütyüről van szó, hiszen egy olyan feladatról beszélünk, amit évente egyszer vagy maximum kétszer kell elvégezni. Ha évi egy alkalommal szakembert hívunk és alkalmanként 10-15 ezer forintos költséggel számolunk, akkor 6-9 év alatt fizetjük ki a robot árát, amiben időközben legalább egyszer biztosan akkumulátort is cserélni kell. A szakember viszont a kifizetett munkadíjért cserébe teljesen megcsinálja a feladatot, míg a robottal nekünk kell felmászni. Más természetesen a helyzet, ha magas fákkal benőtt környéken szomszédok vagy ismerősök közösen vesznek meg egy ilyen robotot, amivel minden idényben kitakarítanak 8-10 csatornát. Ez már lényegesen gazdaságosabbá teszi az iRobot Looj 330-at.

A Looj 330 igazi vevőköre azonban szerintünk az eresztisztítást kínáló vállalkozók lehetnek, akik a robot segítségével több munkát tudnak elvállalni, mintha az ipari alpinisták a mászással és biztosító kötelek átkötögetésével töltenék az idejüket. Azt persze egyelőre nem lehet tudni, hogy a robot a folyamatosan nagy igénybevételnek mennyire lesz képes ellenállni, azonban az egyszerű, de masszív felépítés véleményünk szerint nem ad okot az aggodalomra.

Tovább a teljes cikkre

 Tovább a termékhez

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.