0

A porszívó büdös, a robotporszívó nem

2016.07.23.
A porszívó büdös, a robotporszívó nem Amikor hagyományos porszívóval takarítasz, bármilyen jó eszközt is használsz, nem lehet szabadulni a lakásban érezhető kellemetlen szagtól. A robotporszívó munkája közben nem érezni ezt a szagot. Vajon mi lehet ennek az oka?
Biztosan neked is feltűnt már. Amikor régen takarítottál, akkor mindig nyitva tartottad közben az ablakot. Eszedbe sem jutott talán csukott ablak mellett porszívózni. Na de ki tesz ilyet a robotporszívó munkája közben? Eszedbe sem jut, hogy éppen most zajlik a nagytakarítás, amikor be kell engedni a friss levegőt, igaz?

Ha fogsz egy jó erős fényű zseblámpát, végighúzod a szőnyegen, majd magasra emeled, látni fogod a lámpa fényében táncoló milliónyi apró porszemet. Ez vesz körül minket minden pillanatban. Ezt szívjuk be a lakás levegőjével együtt, ez a poros levegő jut el a tüdőnkbe is.

A lakásban keringő por nagyon sok különböző anyagot tartalmaz. Valódi port, növényi polleneket, s ott keringenek a testünkről származó, a bőrünkről lehulló apró hámsejtek is.  Az apró bőrdarabkákkal leginkább az ágy és kanapé van tele, hiszen ott érintkezik a bőrünk valami kárpitos szövettel, mely magában tudja tartani ezeket az anyagokat.

A kárpit mélyén jön az igazi horror: a lehulló bőrdarabkákon apró élőlények, a poratkák tömegei élősködnek. Velük osztjuk meg bútorainkat, mi tápláljuk őket. A poratka leginkább ott él, ahol alszunk, hiszen életben maradásához mi adjuk a táplálékot, testünk párája meg a nedvességet.

Egy jól működő porszívó a poratkák ezreit, meg elszáradt maradványaikat szippantja ki munka közben. Ez a szerves anyag aztán bekerül a porzsákba és bomlani kezd. Ez a bomló anyag olyan kicsi méretű részecskékből áll, hogy a porszívók jelentős részének a szűrői nem fogják meg. Ahogy a gépet bekapcsoljuk, a benne lévő elbomlott anyag egy pillanat alatt husss! Már ott is lebeg a szoba levegőjében. Ennek a kellemetlen szagát érezzük takarítás közben. De miért nem érezni ezt akkor, ha a robotporszívó takarít a lakásban?

Először is a robotporszívó tartálya sokkal kisebb, így azt gyakrabban is üríted. Kevesebb időt tartózkodik benne minden szennyeződés. Másodszor – és ez a fontosabb – a robotporszívó nem hetente egyszer fog takarítani. Naponta dolgozik a gép, esetleg kétnaponta. Sokkal gyakrabban, így alaposabban gyűjti össze a szobából a hulladékot, beleértve a bomlásnak induló szerves anyagokat is. A gyakoribb takarítás egészségesebb levegőt hoz magával.

A robotporszívó enyhébben, kisebb szívóerővel takarít, mint a hagyományos gépek. Ez azzal is jár, hogy nem keveri fel úgy a port, mint egy másik porszívó. Egy régi gép úgy megy végig a szobán, mint egy régi tűzérségi ágyú – még csak nem is az önjáró fajtából. Végigtoljuk a szobán, közben dörzsöljük, ütjük vele a padlót, a szőnyeget. A por kisebb részét felszívja, nagyobb része felkeveredik és ott lebeg előttünk a levegőben. A takarítás ezért lesz kisebb hatásfokú. Ahelyett, hogy hatékonyan begyűjtenénk a port és a tartályba zárnánk, inkább csak jól felkeverjük. Ami eddig szépen megbújt a szőnyegben, azt most a légtérbe eresztjük és órákon át szagoljuk.

A robotporszívó ehhez képest finoman dolgozik. Nincsenek nagy és erős mozdulatok, nem kíséri csapkodás, dobogás a munkáját. Nem járunk a nyomában, hogy felverjük a port a szőnyegről még a kefék forgó mozgása előtt. A robot tehát fel tudja takarítani a port és a szagosodó szerves anyagot a szőnyegről, nem csak áttelepíti azt a levegőbe, mint a hagyományos porszívók többsége. Ez a magyarázata annak, hogy a robotporszívó takarítását nem kíséri az a kellemetlen szag, ami korábban mindig velejárója volt a heti nagytakarításnak.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.