0

A legjobb robotporszívó 2016-ban a 150 000 forintos kategóriában

2016.12.08.
A legjobb robotporszívó 2016-ban a 150 000 forintos kategóriában A Tech Nuggets készített még a nyáron egy remek összehasonlító tesztet a különböző robotporszívók működéséről. A legtöbb kategóriát az LG piroskája, az LG Hom-Bot Square nyerte meggyőző fölénnyel.
A YouTube-on elérhető tesztben négy robotporszívót hasonlítottak össze:

 • LG Hom-Bot Square
 • Samsung Navibot
 • iRobot Roomba 780
 • Sharp Cocorobo
A Sharp robotporszívó nincs jelen a magyar piacon, a  többi készülék, vagy egy hozzájuk nagyon hasonló megtalálható a Robotguru webáruházban . Az LG Hom-Bot ára 149.900 forint. A Roomba 780 nem kapható, a magyar piacon elérhető változata, a Roomba 782 149.999 forintba kerül. A tesztben szereplő Samsung Navibot sincs pontosan ilyen a piacon, a tesztben szereplő VCR sorozathoz talán a Samsung VR5000 hasonlít legjobban, ennek az ára ma akció nélkül 149.000 forint. Tehát azt mondhatjuk, hogy azonos kategóriájú, valamivel már a belépő szint feletti készülékeket tettek egymás mellé a tesztben.

Ez a nyári teszt azért fogott meg, mert a készítők láthatóan füyültek az előre kiadott műszaki paraméterekre és egyebekre. Nem azt nézték, hogy a gyári leírások szerint mi van a robotban, hanem azt, hogy mit csinál. A robotporszívók munkáját s következő szempontok alapján vizsgálták:

 • takarítás szegélyek mentén
 • szenzorok működése
 • tájékozódás
 • zaj
 • portartály
 • szőnyegporszívózás.

Sarkok, szegélyek takarítása


Azt már sok tesztben láttuk, hogy a különböző, padlóra kiszórt anyagokat hogyan szedetik fel a robotporszívókkal. Ebben a tesztben most az volt a különleges, hogy kifejezetten a sarkok, szegélyek mentén végzett takarítást vizsgálták. Barna rizst szórtak ki a robotok elé egy 1x1 méteres leválasztott területre, szigorúan a szegélyek mellé. Az eredményeket nem egyszerűen szemre bírálták el: azt mérték, hogy a pontosan 30 gramm kiporciózott rizsből a robotok mennyit gyűjtenek össze? Arra is ügyeltek ,hogy a területen középen egyáltalán ne legyen rizs, csak a szélek mentén egy 10 centiméteres sávban.

Mind a négy készülék elindult a szélek mentén, majd feltakarított középen is, s újra visszatért a szélekhez. A robotok 3 percet kaptak a munka elvégzésére, ezt egyébként a videón gyorsított felvételen követhetjük is.

A feladatot egyértelműen az LG nyerte, a kiszórt rizs 97 százalékát gyűjtötte be (a 30 gr rizsből 29 gr került vissza a tartályába a munka végére). A Samsung és a Roomba egyaránt 79, a Sharp 76 százalékot ért el.

Szenzorok – átlátszó tárgy a földön


A szenzorok működését, érzékenységét több feladat is tesztelte. Az első szenzoros feladat egy átlátszó tárgy felismerése volt. A földre tettek egy vízzel töltött üvegpoharat. A kérdés az, hogy felismeri-e a robot és ki tudja-e kerülni az átlátszó tárgyakat?

Az Lg ebben is remekelt. Megállt körülbelül 10 centiméterre a pohár előtt, majd irányt váltott és gondosan körbetakarította a poharat. Nem ért hozzá, esetleg egy olyan forduló lehetett, amikor a robot hátsó fele megérintette a poharat (de a víz nem löttyent ki, a pohár nem mozdult el).

A többi robot már nem volt ilyen figyelmes. A Samsung meg sem állt, semmit nem vett észre a pohárból, megállás nélkül tolta maga előtt. A Roomba lassítás nélkül nekiütközött, majd hirtelen megállt. Az ütközés után felismerte az akadályt és körbetakarította a poharat. A víz itt kilöttyent egy kicsit, a pohár 5-10 centiméternyit csúszott a padlón. A Sharp is felismerte az akadályt, de nem törődött vele: a pohár előtt irányt váltott és elment másfelé takarítani.

Égő gyertya a padlón


A második szenzoros feladat egy vékony és magas tárgy felismerése volt. Ez is gyakori probléma lehet: egy égő gyertya áll a földön, mellette papírlapok. Mi történik? Megsúgom: a robotok többsége simán felgyújtja a lakást.

Az LG nem hiába kedvenc: a pohárhoz hasonlóan megáll 10 cm-re a gyertya előtt, felismeri az akadályt majd szépen körbejárja. A gyertya meg sem mozdult. A Samsung fellöki a gyertyát, felgyújtja vele a papírtörlőt, majd a még mindig égő gyertyát tolja tovább maga előtt a földön. A Roomba ugyanígy tör utat magának az égő papírlapok között. A Sharp pedig ugyanúgy megfordult és eliszkolt, mint a pohár esetén.

A teszt győztese valamennyi kategóriában az LG Hom-Bot robotporszívóA teszt győztese valamennyi kategóriában az LG Hom-Bot robotporszívó

Tájékozódás


Egy nem egészen 15 négyzetméteres szobában figyelték a robotok mozgását. A padlót egy sötét anyaggal kenték fel, így a takarítást végző robot mozgása tökéletesen látható volt (amerre mozgott, ott letörölte a sötét bevonatot).

Az LG és a Samsung egyenes vonalon kezdtek mozogni, oda-vissza a falak között. A széleket mindketten kihagyják, a vonalak jó egy fél méterre a falaktól távol kezdődnek. A terület jó 80-90 százalékának lefedése után tér vissza mindkettő a szélekre.

Érdekessége a robotok mozgásának, hogy hogyan reagálnak egy akadályra a szoba közepén. Ez ebben az esetben egy kisebb fotel. Az LG teljesen kihagyta az elején, s csak a munka végén tért vissza hozzá, hogy a lábak között kitakarítson. A Samsung eleve körbejárta a lábakat, csak kis foltokat hagyott ki közben.

A munkát mindkét robot kicsivel több mint 11 perc alatt végezte el, az LG fél perccel gyorsabb volt.

A Roomba és a Sharp teljesen random mozgást végeztek. Mindkettő 13 percig dolgozott, s jócskán maradtak utánuk teljesen váratlan helyeken sötéten maradt foltok.

Zajszint


A tesztet itt egy egyszerű összehasonlítás jelentette: megmérték a robotporszívók zajkibocsátását. Ami érdekes: a robotok hangja nem állandó, a különböző műveletek zajkibocsátása között elég jelentős (4-5 dB) is lehet a különbség. A végső eredményt egy egyperces takarítás átlaga adta. Az eredmények (előbb az átlagok, majd a minimum-maximum értékek zárójelben):

 • LG: 54,35 dB (51,8-56,9)
 • Samsung: 54,50 dB (51,2-57,8)
 • Sharp: 58,70 dB (57,3-60,1)
 • Roomba: 62,35 dB (63,1-67,6)

Portartály ürítése

A teszt célja egyszerűen csak az volt ,hogy megnézzék, melyik tartályt lehet a legkényelmesebben üríteni. Ebben az LG és a Sharp győzött: mindkettőn megnyomunk egy gombot, felnyílik a fedél, s kiemeljük egyben a tartályt. A Samsung elvérzett ezen a teszten: az ürítéshez el kell távolítani a készülék előlapját, s a művelet közben elég sok szemét hullik ki a földre. Hasonló megoldású a Roomba ürítése is, de ott a tesztalany megúszta a por kiszóródását.

Szőnyegtakarítás


A tesztben egy teljesen normál, 2 cm magas szálú szőnyeget kellett kitakarítani. A robot a szőnyegen kívülről indult, tehát azt is nézték, hogy mennyire gördülékenyen lép fel a szőnyeggel fedett részre és felismeri-e a takarítandó felületet.

Az LG gond nélkül jutott fel a szőnyegre, majd ott rögtön turbó módba kapcsolt. A másik három készülék gond nélkül feljutott a szőnyegre, a takarítási mód viszont nem változott meg az eltérő felület hatására egyik esetben sem.

A teszt gyakorlatilag az összes kategóriában az LG HomBot robotporszívót hozta ki a négy közül a legjobb választásnak. A látottak azt mutatják, hogy a vizsgált képességek  alapján ez egy igen hatékony, nagy tudású robotporszívó, mely tudásában messze kiemelkedik a hasonló áron elérhető készülékek közül. A 150 ezer forint körüli árkategóriában ez az LG HomBot robotporszívó a legjobb választás.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.