0

A legalacsonyabb robotporszívó – Philips SmartPro Compact

2017.01.10.
A legalacsonyabb robotporszívó – Philips SmartPro Compact
Egy robotporszívó kulcsfontosságú tulajdonsága sokszor a magassága. Egyáltalán nem mindegy, hogy a prémium kategóriás készülék otthon befér-e a bútorok alá, vagy továbbra is kézzel kell az ágy alatt takarítani. A Philips egy merész újítással fele olyan magas robotporszívót tervezett, mint amekkora néhány csúcsmodell. A SmartPro Compact mindössze 6 centiméter magas.

A Philips robotporszívói eddig is a kisebbek közé tartoztak, jó választást kínáltak alacsony bútorok mellé. Míg egy csúcskategóriás Samsung a 13 centimétert is eléri, az iRobot számára pedig standard a Roomba robotporszívók 9 centiméteres magassága, addig a Philips ebből is lehúzott még egy centimétert. A márkából eddig is kapható Philips SmartPro Active FC8820 és a már nem kapható FC8810 robotporszívók egyaránt 80-80 mm magasak. Már ez is elég alacsony, de a SmartPro Compact még tovább ment: a ma legalacsonyabb robotporszívó mindössze 6 centiméter magasságával vívta ki a legalacsonyabb robotporszívó címet.

Az új SmartPro Compact FC8776/01 az alacsonyabb árú, belépő szintű készülékek közé tartozik, de azok között a legokosabbakat és hatékonyabbakat képviseli.  

A SmartPro Compact hatékonysága

Hatékonyságát elsősorban keménypadlós területeken tudja megmutatni. Forgó főkeféje nincs, így szőnyegre kevésbé ajánljuk. Padlón viszont lényegesen hatékonyabb sok társánál. Tervezői láthatóan úgy döntöttek, hogy a „mindenre jó” általánossága helyett inkább egy területre koncentrálnak. A keménypadlós takarításban így viszont már nem kell kompromisszumot hozniuk.

A SmartPro Compact tehát a robot alján elhelyezkedő forgó kefe helyett a megszokottnál sokkal nagyobb átmérőjű forgó oldalkeféket kapott. A robot barna-szürke színösszeállítása mellett ráadásul a keféket élénk kékre színezték. Ezzel is hangsúlyozzák őket, nem igyekeznek eldugni, mint valami oda nem illő, titkolni érdemes alkatrészt. A hangsúlyos kék elemek igazán egyénivé teszik a SmartPro Compact megjelenését.

Öt szívónyílás, 30 centis takarítási szélesség

A takarítás hatékonyságát az is növeli, hogy a megszokottól eltérően a robotot öt különböző szívónyílással szerelték fel. Elölről három, oldalról további két beszívónyílás gyűjti a port. Ez a máshol megszokottnál sokkal nagyobb hatékonyságot jelent. A kefék által felvert port teljes egészében vissza tudja gyűjteni, nem marad utána levegőben szállongó porszem. Sokkal tisztábbá teszi a takarítást. A teljes tisztaságot még egy lehúzó csík szolgálja: ennek az a dolga, hogy a robotporszívó egyetlen porszemet se hagyjon maga mögött. Ez a gumicsík azt is összegyűjti, ami esetleg elkerülte eddig a szívónyílásokat.  

A több szívónyílásnak, a hatalmas keféknek és a lehúzó csíknak köszönhetően a SmartPro Compact egy egészen széles, 30 centiméteres sávban tud maximálisan kitakarítani, ami nagyon is impozáns tulajdonsága egy robotporszívónak.

Rendkívül hatékony ez a robot az akadályok leküzdésében is. Lábtörlő, szőnyeg széle, kisebb küszöb nem jelent számára akadályt. Szó szerint olyan, mint egy terepjáró – ugyanúgy állandó négykerék-meghajtással rendelkezik. Más robotporszívónál még nem láttunk ilyent – ebben a videóban, kb. 0.15 percnél nagyon jól látszik a két tengelyen elhelyezkedő négy hajtott kerék a robot hátsó részén.   

Négy üzemmód az alaposságért

Hatékony takarítását a SmartPro Compact intelligens működéssel teszi még alaposabbá. A robotporszívó négy takarítási üzemmódban dolgozhat:

  • a Z típusú takarítás azt jelenti, hogy egyenes vonalban halad, majd ferdén áttér egy vele párhuzamos másik csíkra és azt is egyenes vonalban takarítja fel.
  • A pattogás üzemmód a máshol is ismert véletlenszerű takarítást jelenti: egyenes vonalban halad az első akadályig, ütközéskor irányt vált és újra az első akadályig halad egyenesen
  • A spirál üzemmód akkor használható legjobban, ha egy konkrét ponton található a legtöbb szennyeződés, például kiborul a liszt a konyhában. Ilyenkor elkezdi a legszennyezettebb ponton a spirálvonalú mozgást, majd kifelé haladva az utolsó porszemet is összegyűjti. Ebben a német videóban nagyon jól látható ez a mozgásforma, nagyjából egy percnél kezdődik a spirálos mozgás (ez egy nagyon hasonló, korábbi típusa ennek a robotporszívónak).
  • Végül választható a falkövető üzemmód is, amikor megkeresi előbb a terület szélét, majd végig a falak mentén haladva takarítja ki gondosan a helyiséget.  A SmartPro Compact robotporszívó ütemezett indítással is működik, 24 órára lehet előre programozni. A takarítási idő maximum 130 perc lehet, ez bőben elég egy nagyobb helyiség alapos kitakarításához is. Kapott egy extra gyors töltőt is, így a két órás takarítás után sem kell egy fél napot várni arra, hogy egy másik helyiségben akár újra bevethető legyen. Lemerülés előtt magától visszatér a dokkolóra.

Robotporszívókkal kapcsolatban a Philips neve ritkábban merül fel, mint más, kifejezetten erre a területre szakosodott márkáké, vagy nagyobb távol-keleti gyártóké. A SmartPro Compact most megmutatja, hogy mégis csak érdemes ezt a márkát is számításba venni. Kemény padlós lakásban, alacsony bútorok mellett kifejezetten verhetetlen a belépő szintű kategóriában. Érdemes számolni vele mindenképpen.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.