0

A kertépítés ne legyen elhanyagolható terület

2017.03.27.
A kertépítés ne legyen elhanyagolható terület Egy kert kialakítása az új ház első terveinek felvázolásakor kezdődik. Már az építkezés előtt pontosan tudnod kell, hogy milyen kertet akarsz és azt milyen eszközökkel szeretnéd majd fenntartani.

A kert nem választható el a háztól, melyet körülvesz. A kertnek és a telken álló épületnek szerves egységet kell alkotni. Ennek a megteremtése pedig úgy nem lehetséges, hogy a ház felépítése után kezdesz el azon gondolkodni, hogy a kerted hogyan nézzen ki.

A legjobb az a megoldás, ha a tervezés első fázisában már egy kerttervező mérnök is bekapcsolódik a munkálatokba. Közösen az építésszel és a kerttervezővel beszéljétek át, hogy mire akarjátok használni a kertet.

Nem mindegy, hogy díszkert lesz, ahol gondosan ápolt növénykülönlegességeket szeretnél bemutatni, vagy zöldségeskertet szeretnék inkább, vagy inkább nagyra nőtt fákra, s köztük kissé elvadult erdő képét mutató hatalmas játéktérre vágysz. Gondold végig, hogyan szeretnéd élni az életedet abban a kertben?

A kert kialakítása még az épületek formáját is befolyásolja. Az építésznek tudnia kell, hogy a kertre milyen feladat vár. A kert a terasz meghosszabbítása lesz, vagy inkább elszigetelt területként kell rá gondolnia? Kell-e szerszámos tárolókat építenie, hol lesz szükség a kertben vízre, áramforrásokra?

A kert tervezése során figyelembe kell venni a környezeti adottságokat is. A kialakítható kert minőségét  befolyásolja, hogy milyen a talaj, az uralkodó széljárás, milyenek a telek domborzati viszonyai. Vannak-e már meglévő fák a kertben, ezek megmaradnak-e az építkezés után?

Egyes esetekben a kert tervezése nem is csak a lakók döntésétől függ. A helyi önkormányzatok is kötelezővé tehetik kerttervek készítését és engedélyeztetését. Erre például olyan esetben kerülhet sor, ha védett fák találhatók a térségben, vagy a lakókörnyezet egészét, a terület parkos jellegét akarja óvni az önkormányzat a nagyobb beépítésektől.

A lényeg az, hogy a kert tervezése soha ne maradjon az építkezés végére. A tervező kertészmérnöknek ne azzal kelljen szembesülnie, hogy egyes építészeti megoldások miatt már nem valósítható meg az, amit a tulajdonosok szeretnének. Ha a kert tervezésére csak a folyamat legvégén kerül sor, akkor a kertészmérnöknek sok esetben már komoly kompromisszumokat kell kötnie a megvalósíthatóság érdekében. A végeredmény könnyen lehet, hogy szándékaid ellenére tönkretett termőterület, elfuserált, élhetetlen kert lesz a megálmodott nyugalom szigete helyett.

Szép a kerted. Ki fogja gondozni?


Arra is gondolni kell, hogy a látványterven szereplő szép kertet gondozni is kell. A tervezés során pontról-pontra végig kell gondolni, hogy milyen erőforrásokra lesz szükség a terveken szereplő szép állapot fenntartásához. Szép a betervezett virágoskert, de van-e olyan szakértelmetek, hogy a 3D-s látványterveken szereplő egynyári virágokat gondozzátok, ültessétek, cseréljétek?

Már a tervezés során gondolni kell arra, hogy magatok fogjátok-e a munkákat elvégezni, vagy külön vállalkozót, kertészt akartok a munkával megbízni. Utóbbi esetben ennek a folyamatos költségével is számolni kell a rezsiköltségek között. Át kell gondolni, hogy a kert milyen munkákat igényel: virágültetés, avar összegyűjtése, fűnyírás, locsolás, a medence gondozása, tisztítása, esetleg gyümölcsfák gondozása stb. Gondolnod kell arra is, hogy ha nem lesz erőforrás a vállalt feladatok teljesítésére, akkor vagy a kert lesz egy átláthatatlan dzsumbuj a terveken szereplő szépség helyett, vagy számotokra lesz a kert fenntartása egy kiállhatatlan feladat a nyugalmat biztosító oázis élvezete helyett.

 


Ez a teszt megmutatja, hogy melyik robotfűnyíró illik hozzád...

Igazítsd a terveket az eszközökhöz


A kert tervezése során gondolj arra is, hogy milyen eszközeid lesznek a kert fenntartására. Például az ideális kert kialakítása talán egészen más fog neked is jelenteni, ha áttérsz a fűnyíró robot használatára. Kevésbé fogod értékelni a sok eldugott, apró kis zeg-zugot, bátrabban mersz nagy, szabad területeket hagyni a virágos szigetek között.

Fűnyíró robot használatával nem csak hatékonyabban tudod gondozni a kertedet, de meg is fog változni az ideális kertről alkotott véleményed, ebben biztos vagyok. Alkalmazkodni fogsz a fűnyíró robotod igényeihez.

A fűnyíró robot használata a kert kialakításában elsősorban két dolgot jelent. Az első, hogy jelentős többletmunka nélkül is fenntarthatsz nagy, nyílt pázsitokat. Nem kell amiatt kisebbre venni a pázsit tervezett méretét, mert úgy gondolod, hogy nem lesz elég időd az állandó fűnyíráshoz. A fűnyíró robot leveszi ezt a gondot a válladról, így nem az előre látható munkavégzés nagysága dönti el a tervezés során a méreteket.

A másik jellemző, amit a fűnyíró robot befolyásol, az a kert tagolása. Ha úgy tervezed, hogy robotfűnyírót vásárolsz, akkor már a tervezés során készítsd fel erre a kertet. Apró, széttagolt elemek helyett tervezz inkább nagy, egybefüggő felületeket. A pázsit nagy, nyílt tereken legyen, melyet csak kevés helyen törsz meg beékelt virágágyásokkal, sziklakerttel.

 

Mit vegyél figyelembe, ha fűnyíró robotot tervezel


A kert kialakításáról már volt szó: elsősorban nagy, tagolatlan tereket tervezz. A legjobb, ha a pázsit egybefüggő területen fekszik. Ha ugyanis több különálló, nem egybefüggő területen fekszik a pázsitod, akkor a fűnyíró robot azt emberi közreműködés nélkül nem tudja lenyírni. Akkor az egyik pázsitról mindig át kell vinni a másikra.

A leendő fűnyíró robotodnak illeszkednie kell majd a terep adottságaihoz. Például egyes típusok jobban tűrik a meredek lejtőket, mint mások. Erre figyelned kell, ha a kertedben vannak füvesített, meredek rézsük, vagy domboldalon helyezkedik el a pázsitod.

Gondold végig a szegélyek kiképzését. Ha a földből kiemelkedő ágyásszegélyeket használsz, akkor a fűnyíró robot nem tud lenyírni egy kb. 15 cm szélességű területet. Ha azt akarod, hogy a szegélyek se maradjanak ki, akkor a legjobb, ha a pázsit és a kövezett járda szintje nem válik el egymástól, ha nincsenek kiemelkedő szegélyek.

A pázsitba  beékelődő ágyásokat, bokrokat, sziklakertet stb. úgy tervezd, hogy azok szigetszerűen helyezkedjenek el. A szigetszerű telepítés és a pázsit széle között legalább 20 cm széles, vagy nagyobb átjárható terület legyen. Ennyi mindenképpen kell majd a fűnyírónak, hogy körbe tudja járni a pázsitba beékelődő szigetet és körülötte is le tudja nyírni a füvet.

Összességében minél egyszerűbb, átláthatóbb szerkezetű a kert kialakítása, annál könnyebben boldogul majd a fűnyíró robotod. Erre tehát már a kert tervezése során érdemes gondolni, hogy a megvalósítás során már ne kelljen nehezen leküzdhető akadályokkal szembesülni, vagy kellemetlen kompromisszumokat vállalni. Ha előre, már az épület tervezésekor gondolsz a kerthasználat módjára és eszközeire is, akkor egészen biztos ,hogy a kerted azt nyújtja majd neked, amire a legnagyobb szükséged lesz a ház felépülése után.


Ez a teszt megmutatja, hogy melyik robotfűnyíró illik hozzád...

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.