0

20 éves világ első robotporszívója

2016.11.05.
A robotporszívók történetét vizsgálva nem kell sokat visszamennünk az időben, hiszen aránylag új keletű technológiáról van szó. Tipikus XXI. századi kütyü – mondhatnánk, de valószínűleg kevesen tudják, hogy minden robotporszívó atyja, a teljes mértékben automatizált porszívók prototípusa 20 évvel ezelőtt lépett a nagyközönség elé. Azóta sok piszkot gyűjtöttek össze az egyre modernebb robotporszívók, de meg kell emlékeznünk az Electrolux Trilobite-ról, a világ első robotporszívójáról.
A svéd Electrolux mérnökei 1996-ban, pontosan 20 évvel ezelőtt mutatták be a BBC Tomorrow’s World című műsorában azt a szerkezetet, amely azóta is meghatározója a robotizált takarításnak.

Philippa Forrester műsorvezető használhatta először a futurisztikus porszívót, amely az ekkor már hagyományos porszívózási technológiát ötvözte az ultrahangos vezérléssel. Bár prototípus volt, már 20 évvel ezelőtt is olyan készüléket sikerült alkotniuk az Electrolux mérnökeinek, ami (a kinézetét leszámítva) még ma is felvenné a versenyt a piac többi szereplőjével. A Trilobite jelzett, ha megtelt a portárolója, és akár csak a mai gépek, magától elvándorolt és csatlakozott a töltőállomásra, ha már a végét járta az akkumulátor töltöttségi szintje.

Az ultrahangos navigációnak köszönhetően 1 inchen (1 inch = 2,54 cm) belül meg tudta közelíteni a tárgyakat és a különböző terepakadályokat, anélkül, hogy nekiütközött volna bárminek. Nem volt persze tökéletes minden esetben ez a tájékozódási szisztéma, hiszen viszonylag nagy területek (a mai robotporszívók hatékonyságához mérve) maradtak így feltakarítatlanul és azért az is előfordult, hogy nekiment egy-egy kevésbé látványos tárgynak a robotporszívó.

A Trilobite ma már történelem és bár a maga nemében egyedülálló volt 20 évvel ezelőtt, mégsem lett egyeduralkodó a piacon. Erről minden bizonnyal a magas beszerzési ára tehetett, hiszen még 2004-ben (az Electrolux 2001-ben dobta piacra) is 1800 dollárt kellett kifizetnie annak, aki egy Electrolux Trilobite tulajdonosa akart lenni.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.